Веселина Кацарова долетя от Цюрих за откриването на Бургаски музикални празници Емил Чакъров. Снимки Лина Главинова

Веселина Кацарова долетя от Цюрих за откриването на Бургаски музикални празници Емил Чакъров. Снимки Лина Главинова

"За мен пеенето е красота. Много ми е мило, когато се връщам в България. Много се вълнувам, че ще пея с мои колеги", думи изречени на един дъх не от кой да е, а от Веселина Кацарова. Най-скъпо платената оперна певица в света, която пее по всички сцени, дойде в Бургас - родния град на маестро Емил Чакъров. Поводът тя да гостува в морския град е участието й в ХІ-то издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров".

Веселина Кацарова, която от тридесет години жъне успехи по световните оперни сцени, бе посрещната на летище Бургас от Александър Текелиев, директор на Държавна опера - Бургас. Музикалният бос, видимо развълнуван, с огромен букет в ръка, поздрави своята колежка Веселина Кацарова с "Добре дошла". "Човек няма много приятели. Никога няма да забравя първата си среща с маестро Емил Чакъров. Бях на 24 години, когато направих първия си запис в НДК заедно с оркестъра, дирижиран от Емил Чакъров", сподели Кацарова. През 1988 г. Херберт фон Караян я открива за световната сцена и я кани  да се присъедини към Виенската държавна опера. "Само две седмици след това Караян напусна този свят", връща лентата назад мецосопраното. Всъщност двамата велики титани в областта на класическата музика - Чакъров - Караян дават рамо на младата тогава жена. Те първи виждат нейния необятен талант. И вече 30 години Веселина Кацарова триумфира като жрица на оперните  сцени.

Певицата е родена под знака на зодия "Рак". На 18-ти юли тя ще отбележи своя 54-ти рожден ден. "Родена съм на една дата с апостола на свободата - Васил Левски", не крие Кацарова. Тя довери още една тайна пред екип на сайт "Черноморие", че нейният корен е от бургаския квартал "Крайморие". "Баща ми е оттам", припомня Кацарова. Не крие, че не произхожда от музикално семейство, баща и е бил шофьор.

Веселина Кацарова гостува в Бургас за откриването на ХІ-то издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Стартът  на музикалния форум ще бъде даден утре вечер - 5-ти юли от 21.00 часа с концерта "Веселина Кацарова и приятели". На сцената в Летния театър ще й партнират Калуди Калудов, Анна Дитри, Марян Йованоски. В спектакъла участва и оркестърът и хорът на Държавна опера - Бургас. На диригентския пулт застава маестро Найден Тодоров.

Галерия