Вицепрезидентът Илияна Йотова е патрон на Международната конференция, която откри в Бургас. Снимки Авторът

Вицепрезидентът Илияна Йотова е патрон на Международната конференция, която откри в Бургас. Снимки Авторът

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Бургас Международна младежка конференция "Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес". Форумът е част от програмата на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", който се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" с председател Алберта Алкалай. Конкурсът се провежда за 10 година и посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

"Международната конференция е значително събития в календара, с което сме горди", каза в началото на приветствието си към участниците във форума вицепрезидентът. Тя подчерта, че "историята не се пише с молив, а се пише с много жертви, кръв и отдаденост".

В конференцията участват 30 автори, номинирани от двете журита - българско и международно. Те бяха излъчени от общо 170 участници от България, Полша, Словакия, Германия, Испания, Австрия, Унгария, Румъния и Израел. В нея се включиха и народните представители Деница Сачева и Георги Георгиев, Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, областният управител Мария Нейкова, началникът на Регионално управление на образованието Петя Петрова, както и Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министерството на външните работи, Авитал Лейбович, директор на Американския еврейски комитет в Израел и други.

Лауреатите от конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" ще бъдат наградени от вицепрезидента Илияна Йотова на специална церемония, която ще се проведе тази вечер в Конгресния център.

Галерия