Вицепрезидентът Илияна Йотова е патрон на фестивала

Вицепрезидентът Илияна Йотова е патрон на фестивала

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще открие тази вечер XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми в комплекс "Камчия". Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили, край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст, по червената пътека в комплекса ще преминат патронът на фестивала – вицепрезидентът Йотова и повече от 100 гости – актьори, режисьори, кинодейци, представители на Червения кръст и Червения полумесец от близки и далечни краища на света.

Голямата награда – стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката – приемник на най-престижното отличие от "първото летоброене" на червенокръсткия фестивал "Златният кораб", ще бъде внесена в залата от двойка шампиони по спортни танци. Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб "Стар денс" и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс "Пирин фолк 2017".

Освен богатата палитра от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са включили в програмата поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание - "Агресия, хуманизъм, кино". В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите  Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - "Ретро ателие" ще бъде лично директорът на дирекция "Библиотека и архив" в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Както вече стана ясно, тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени - в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Социалната чайна, "Златна Варна" и театър "Българан",, а безлатните автобуси между морската столица и „Камчия“ ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври.  В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от "Камчия" - в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на улица "Антим I" до Археологическия музей.

Галерия