Тържествата ще започнат с празнична литургия

Тържествата ще започнат с празнична литургия

На 6-ти януари Варна ще отбележи Богоявление и 170 години от рождението на Христо Ботев. В 8.30 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" ще бъде отслужена тържествена богоявленска литургия. В 10:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде извършен ритуал за благославяне на представителни частите от Варненския гарнизон и на техните бойни знамена.

В 10.30 часа от Катедралния храм ще тръгне празничното шествие, което ще премине по маршрут - площад "Независимост", булевард "Княз Борис I" и пешеходната част на булевард "Сливница" и ще стигне до Алеята на възрожденците в Морската градина. Там в 10:50 часа пред паметника на Христо Ботев ще бъдат поставени венци и цветя с военен ритуал.

От 11:30 часа на буна 1 ще започне Великият богоявленски водосвет. Организатори на тържествата са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

По повод честването от 9:45 часа на 6-и януари до приключване на събитията, около 11:00 часа, ще бъде преустановено движението на булевард "Мария Луиза" - в частта от площад "Св. св. Кирил и Методий" до кръстовището с улица "Шипка"; булевард "Владислав Варненчик" - в отсечката от кръстовището с булевард "Съборни" до площад "Св. св. Кирил и Методий"; булевард "Христо Ботев" - от кръстовището с улица "Кракра" до кръстовището с улица "Бачо Киро". Сутринта от 8:00 часа до около 11.00 часа ще бъде освободена от автомобили и таксиметровата стоянка пред катедралния храм "Свето Успение Богородично".