Андрей Тодоров е председател на КСТ Бургас 1975

Андрей Тодоров е председател на КСТ Бургас 1975

Петима бургазлии, доказали се в своята област, са номинирани в годишната класация "Бург на годината" на "Радио едно". Вотът на слушателите ще определи кой е тазгодишният носител на отличието. Призът ще бъде връчен на специална церемония на 6-и декември - Никулден, празник на Бургас.

Номинирани за "Бург на годината" са:

Андрей Тодоров - треньор и председател на спортен клуб "Бургас 1975"

Трикратен абсолютен шампион и 14-кратен шампион на България, победител в много международни турнири у нас и по света. Международен треньор, съдия най-висок ранг, авторитетен лектор в международни тренировъчни лагери и семинари. Като председател на КСТ "Бургас 1975" , организира Международен турнир по спортни танци "Купа Бургас", един от най-старите и престижни турнири в света, който постави Бургас на световната карта като столица на спортните танци. За приноса му за Бургас, за лоялността и запазването на традициите, за таланта, победите и победителите, които създава, за магията и красотата наречени спортни танци Андрей Тодоров влиза в благородната надпревара "Бург на годината". 

Георги Дюлгеров - за успешния проект - международния "София филм фест на брега"
Режисьор, сценарист, продуцент, преподавател по кинорежисура, от 1999 г. професор, член на Европейската филмова академия.
Георги Дюлгеров е създател на емблематични за българското кино филми - "Мера според мера", "Авантаж", "Козелът" и др., поставя и на театралната сцена. Носител на множество престижни награди сред тях - Голямата награда от международния кинофестивал в Сараево; Сребърна мечка за "Авантаж"; "Гран при" в Грузия; Наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия; "Златен рицар" в Палермо.

Ваньо Вълчев – за цялостен  принос към Бургас и  културатa
Поет, журналист, сатирик, театрал, кино и телевизионен режисьор, общественик. Носител е на наградата "Златен Пегас" през 2016 г., автор е на текстовете на някои от най-нежните български популярни песни - "Огън от любов", "Телефонна любов", "Тази вечна любов", "Да поднесем любов както в старото време"...
Съосновател и председател на дружеството "Български писател" в Бургас и един от учредителите на сдружението "Бургаска писателска общност". 

Левон Манукян -  за иновативността, за първия в света метъл балет, реализиран в Бургас, за образователните концерти за деца и мисията да мотивираш
Композитор, диригент, аранжор, оркестратор, артист, творец на Бургас, с над 600 концерта из цяла Европа.В момента е диригент на Представителен смесен хор "Родна песен", на камерен оркестър "Дианополис", а също така дирижира и "Levon Manukyan collegium musicum". През 2017 за първи път в света създава мултимедиен концерт - спектакъл "Майкъл Джаксън Трибют" - гласът на Джако със симфоничен оркестър. Носител през 2013 година на първия приз в категорията "Завърнали се младежи" в кампанията "Бург на годината".

Арх. Емил Бурулянов – за архитектурните постижения и приноса към градската среда и дизайн, както и уникалните проекти наложили Бургас като град на иновации. Носител на Националната награда за архитектура "Архитектон 2017" за "Соларните дървета". Носител в колектив на приза "Сграда на годината" за експозиционен център "Флора" - награда на публиката. Носител на званието "АрхиМаг" на Бургаското архитектурно пространство "АрхиМория" за соларната пейка. Съорганизатор на архитектурна работилница "АРХ+ "със 7 издания и обучени над 150 студенти.

Галерия