Виктор Божинов (вторият отляво надясно) ще бъде председател на журито. Снимка Архив Черноморие-бг

Виктор Божинов (вторият отляво надясно) ще бъде председател на журито. Снимка Архив Черноморие-бг

Режисьорът Виктор Божинов ще оглави журито на осмото издание на Международен филмов фестивал Бургас (Burgas International Film Festival), който ще се проведе от 15-ти до 21-ви юли в Бургас. В състава на журито, което ще оценява пълнометражните филми влизат още - Милица Томович (Сърбия) и Атила Хартунг (Унгария). Късометражната селекция ще бъде журирана от Булут Рейханоглу - председател (Турция), Николай Урумов и Петър Грудов.

Фестивалът ще бъде открит с филма на датския режисьор Мартин Скобер - "Копенхаген не съществува", който ще бъде представен за пръв път пред българската публика. Премиера за България ще направи и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер - "Айсмайер", създаден по действителна история и награден от фестивала във Венеция през изминалата година. Още две премиерни за България чуждестранни ленти са включени в конкурсната програма - казахстанският "Братя", дебют на Дархан Тулегенов, и португалският "Първа възраст" на режисьора Алешандро Давид.

Акцент в осмото издание на фестивала е международната селекция от анимационни филми, изготвена специално за бургаския кинофорум от аниматора и режисьор Теодор Ушев. Известният визуален артист ще бъде във фокуса и на една от специалните прожекции - документалния филм "Теодор Ушев: Невидими връзки" на режисьора Борислав Колев и сценариста Мария Ландова. Отново Мария Ландова, но този път и като режисьор, ще представи документалния си проект „Хала“, посветен на художничката Моника Попова.

Международен филмов фестивал Бургас се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и със съдействието на Посолството на Австрия, Институт Лист, Португалския културен институт "Камойш София", Посолството на Израел, Френски институт в България и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия