Филмът на Вим Вендерс Перфектни дни е номиниран за Оскар в категорията за най-добър международен филм. Снимки София филм

Филмът на Вим Вендерс Перфектни дни е номиниран за Оскар в категорията за най-добър международен филм. Снимки София филм

Световноизвестният кинорежисьор Вим Вендерс се завръща на "София филм фест на брега" с най-новия си филм "Прекрасни дни", копродукцията между Япония и Германия. 22-то издание на Международния "София филм фест на брега", който ще се проведе от 21-ви до 29-ти март в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас.

В Кан филмът на Вендерс бе номиниран за "Златна палма" и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо в главната роля получи приза за най-добър актьор. Филмът е и сред претендентите за "Оскар" за най-добър международен филм.

Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. "Режисьорът умело изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране, а те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни", пише Дейвид Руни за "The Hollywood Reporter". 

"Тайната на грънчаря е, че всеки път започва отначало. Същото се отнася за нашия герой, Хираяма. Всеки ден той започва отначало. Не мисли как го е направил вчера или как ще го направи утре. Винаги го прави на момента. Това е още една от тайните на грънчаря, който придава различна красота на всяко повторение", споделя Вим Вендерс.

"София филм фест на брега" се реализира с финансовата подкщрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия