Зам.-министър Василева (втората отляво надясно) разговаря с участниците във винения фестивал. Снимки Авторът

Зам.-министър Василева (втората отляво надясно) разговаря с участниците във винения фестивал. Снимки Авторът

2,4 млн. лева е заявената финансова помощ по мярка "Кризисно съхранение на вино" от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. До днес са подадени заявления от 34 кандидата, като финансовата помощ ще бъде изплатена до 15 октомври 2020 година. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на "Wine & Spirits Fest Burgas" в Бургас. Чрез нейното прилагане ще се осигури "глътка въздух" за производителите на вино, които поради пазарната криза и затруднените икономически отношения не могат да реализират своята готова продукция.

Зам.-министър Василева заедно със зам.-кмета по култура и туризъм в Община Бурас Диана Саватева разгледаха изложението и дегустираха част от вината, които се представят в рамките на винения фестивал. Той се провежда за седма поредна година в експо център "Флора" Бургас. 

През годините "Wine & Spirits Fest Burgas" се утвърди като форум, който насърчава към избор на качествени вина и спиртни напитки, изграждайки критерии, по които потребителите да търсят и консумират най-доброто от българските и чуждестранните производители в бранша.

Престижът на родното винопроизводство на фестивала тази година защитават едни от най-утвърдените български производители.

За разнообразието и пъстротата на фестивала допринесат участници със свое производство сирена с трюфели, трюфели, екзотични пикантни сладка, пюрета и разядки.

Цената на еднодневния билет е 10 лева и включва дегустация по щандовете, подарък -  брандирана дегустационна чаша и вода. Цената за два дни от фестивала е 15 лева. Той продължава днес и утре от 16.00 до 22.00 часа във "Флората".

Галерия