Традиционно шествието на 24-ти май предшества и абитуриентските балове. Снимка Община Бургас

Традиционно шествието на 24-ти май предшества и абитуриентските балове. Снимка Община Бургас

1790 абитуриенти завършват средното си образование в Бургас. 22 средни, професионални и профилирани учебни заведения изпращат своите дванадесетокласници. Последният учебен ден за "Випуск'2023" е на 16-ти май и е утвърден със заповед на министъра на образованието. Това е последната възможност гимназиите в града да изпратят своите абитуриенти. От тази възможност ще се възползват СУ "Иван Вазов", СУ "Св. св. Кирил и Методий", Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Професионална гимназия по транспорт, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

Абитуриентският бал за учениците от 18 от гимназиите ще бъде на 24-ти май. В ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" са избрали датата 25-ти май.

За спокойното протичане на абитуриентските балове на 24-ти май служители от Пътна полиция ще регулират движението по улица "Адам Мицкевич", като се призовават родителите да не паркират на самата улица, а да ползват паркинга на улица "Гурко".

От полицията предупреждават, че през целия ден по маршрутите и около местата за събиране и изпращане на абитуриентите ще има засилено полицейско присъствие по маршрутите с патрули с камери и цивилни коли с видео регистратори, които ще санкционирани всички нарушители на пътя, като ще се проверява за рисково шофиране, употреба на алкохол и наркотици и друг нарушения.

Основните пунктове за събиране и изпращане на зрелостниците и тази година традиционно си остава Морската градина, като най-много абитуриенти ще се изпращат на Пантеона от 18.00 часа на 24-ти май. Останалите сборни пунктове в Морската градина са терасата до Културен център "Морско казино" в 16.00 часа и в 18.00 часа, както и пред паметника на Пушкин в 17.30 часа, от 17.30 часа пред Културен дом на НХК, в 18.00 часа ще се събират абитуриентите на Професионалната гимназия по транспорт пред Монумента на загиналите във войните до входа на училището, на СУ "Св. св. Кирил и Методий" на площада пред училището.

В 18.00 часа ще се събират зрелостниците на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в двора на гимназията“.

С организиран транспорт ще пътуват зрелостниците на няколко гимназии, сред които и СУ "Иван Вазов", както и ПГМЕЕ.