DSC00236-1

DSC00236-1

Владимир Левчев за първи път с премиера в Бургас

Действието в него се развива на три места - във Вашингтон, в един малък български град и в интернет. "Интернетът е откритие, което по важност дори измества откритието на Гутенберг (основоположник на съвременното книгопечатане б.а.), което радикално промени света. Сега всички го използваме", така Левчев обяснява "включването" му в книгата. Той определя героят си като "мрачен неудачник", между когото и света има една стена, която понякога е и интернет. Действието, освен в паралелния свят, пренася героите и в България, и в САЩ.DSC00234-1 "Това са двете мечти - американската и балканската. Нашата е носталгична и обърната назад. Човек дори и зад океана да отиде обаче, не може да избяга от сянката си", обяснява авторът. И признава, че неговото преместване в САЩ, донякъде е и "опит за бягство от сянката на известната му фамилия" (баща му е поетът Любомир Левчев, майка му е - художничката Дора Бонева б.а.). "Важно е сенките да бъдат "опитомени", разсъждава писателят.

Освен откъс от романа си, Левчев чете и стихотворението "Любов" от стихосбирката "Черна книга на застрашените видове". Тя е концептуална, защото в нея са включени стихове за застрашените видове и само две на различна тематика - "Любов" и "България".

Романът му е първата книга, която пише след връщането си от САЩ през 2007 година. "Човекът и сянката" е писана в продължение на две години и излиза от печат тази пролет. Сега Владимир Левчев работи по нов проект - филмиране на романа му "Крали Марко". Той е един от съсценаристите на бъдещия филм, който ще бъде историческа фантазия.

Текст Десислава Георгиева