DSC_6267

DSC_6267

Владимир Пенев: "Четящият човек" е красив

 и да умее да вникне в него, е невероятно", каза още писателт.

"Слава богу, че наградата не се казва "Най-четящият човек", защото аз в никакъв случй не съм такъв, макар че като актьор ми се налага да чета много", пошегува се актьорът, след като хвана в ръце статуетката. Той получи отличието за труда си да популяризира четенето и книгата, нещо което самият той признава за своя мисия.

"Моята роля е да се опитам да популяризирам четенето за удоволствие, да открия за всеки човек тази възможност да се срещне с едно литературно произведение насаме. Независимо, че има добри актьори, все пак има литература, която е създадена за четене, за интимна среща между човек и произведение. Ако успеете да откриете в четенето удоволствието, ако успеете да се вглеждате в новите светове през книгите, се надявам, че ще бъдете много по-щастливи", каза Пенев, който е дългогодишен посланик на инициативата "Голямото четене".

Владимир Пенев е актьор. Носител на редица награди, сред които "Златна маска" на Международния театрален фестивал "Охридско лято", "Икар" за ролята си на Едгар в спектакъла "Мъртвешки танц", "Аскеер" през 1996 г. за ролята на мъжа от "Нирвана" на К. Илиев с режисьор М. Младенова, "Аскеер" през 2007 г. за Едгар от "Мъртвешки танц", Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за "Пясъчен часовник" с режисьор Г. Дюлгеров. През 2010 г. е номиниран за "Аскеер" за поддържаща мъжка роля в "Приятно страшно" на театър "199".

Озвучава реклами, снима се в киното и телезивията.

През 2013 г. бе министър на културата в третото служебно правителство на България.

 

 

- Г-н Пенев, какво е за вас тази награда?

- Много приятно преживяване и една причина да дойда пак в Бургас, който много харесвам. Имах възможност да видя, колко се е развил града, колко е красив. От друга страната наградата "Четящият човек" е признание за всичко, което правя като актьор през всичките години, а те са вече над 30.

- Какво четете предимно?

- Много неща, но основно пиеси и сценарии, неща които трябва да чета. Пожелавам обаче на хората да имат повече време за четене за удоволствие и аз много бих искал да имам такова. Опитвам се и всичко е въпрос на добра организация.

- От кога не сте идвали в Бургас?

- Почти всяка година идвам. На театралния фестивал "На брега" съм участвал много пъти, на "Аполония" участвам почти всяка година и преди Созопол минавам през Бургас, така че следя развитието му. Това, което виждам е впечатляващо.

- Как намирате града?

- Ужасно усъвременен, с много красиви и усмихнати хора. Имате страхотен културен център, какъвто е Казиното и малко градове могат да се похвалят с нещо подобно.

- Какво да очакваме от вас през новия театрален и телевизионен сезон?

- Сега се връщам в София, защото започваме снимки на 4 сезон на "Под прикритие", след това ще започне вероятно втори сезон на друг сериал с мое участие – "Четвърта власт". Имам планове за някои телевизионни предавания и шоу програми, репетирам и в театъра, пълна порграма.

- Коя е най-голямата страст на Владо Пенев – кино, театър, книги, пътувания?

- Пътешествията са много важни. Работата, независимо в коя област на актьорстването също. Дъщеря ми също е важна, защото искам да стане добър човек и да е щастлива, опитвам се каквото зависи от мен да й го дам. Не знам обаче кое е нй-голямата ми страст, но може би е голямото ми  желание да се опитвам всеки ден да накарм поне един човек да се усмихва, за да се чувствам доволен и полезен.

- Утре на фестивала (интервюто е правено ден преди визитата на Петърр Стоянович) пристига министъра на културата, вие също бяхте такъв във временното правителство, ще се засечете ли, ще му кажете ли нещо?

Не, аз сутринта си тръгвам, защото имам репетиции и ангажименти. Аз съм се виждал с Петър Стоянович и се познаваме много добре, ако имам нещо да му казвам просто ще му звънна.