Новите ограничения влязоха в сила от 26-ти октомври

Новите ограничения влязоха в сила от 26-ти октомври

Дания въвежда нови ограничения по отношение на влизащите в страната чужди граждани. От 26-ти октомври, наред с вече съществуващото изискване за представяне на "основателна причина" за влизане в Дания за гражданите, които идват от т.нар. "затворени"/ "карантинирани" страни съгласно предписанията на Датската полиция на https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark/persons-resident-in-banned-countries, ще бъде изискван документ за предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа, ако въпросната страна е считана за „високорискова“. Към настоящия момент в списъка на високорискови страни (ЕС, Шенгенско пространство, Великобритания и трети страни), попада България, съгласно доклад от Датския серологичен институт.

Датската полиция съобщени, че днес, 27-ми октомври, на гражданите няма да бъде отказано влизане в Дания, макар и без документ за направен предварителен тест. Вместо това лицата, пътуващи днес, ще трябва да попълнят медицинска декларация за отсъствието на направен тест (Declaration of missing Medical Certificate - SARS-CoV-2 PCR testing result and intention of self-isolation), с която се задължават да се тестват в Дания в рамките на следващите 24 часа след пристигането си, както и да се подложат на самоизолация в следващите 48 часа след направата на теста. На тези пристигащи граждани ще бъде предоставена възможността за безплатен тест за коронавирус в установените пунктове в Дания. В случаите на пристигане на летище "Каструп" това ще бъде възможно срещу представяне на бордна карта за полет.

Изискването за направен през последните 72 часа коронатест с отрицателен резултат няма да обхване лицата с адресна регистрация в граничните на Дания райони: Шлезвиг-Холщайн (Германия), Сконе, Халанд и Блекинге (Швеция) и Норвегия. От изключението ще се ползват и транспортиращите стоки превозни средства и транзитно пътуващите през Дания граждани.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.