Новите правила влизат в сила от днес, 15-ти февруари. Снимка Христо Петров

Новите правила влизат в сила от днес, 15-ти февруари. Снимка Христо Петров

От днес, 15-ти февруари, влизането в Обединеното кралство ще струва на всеки пристигащ 1 750 паунда. Това е цената, която трябва да се плати за 11-дневен престой в хотел за карантиниране (в цената са включени транспорта от летището до хотела, трансфера до лаборатория за двата теста за корона вирус, храна по време на престоя, охрана б.а.) и двата теста, които се изискват по време на изолацията. Те се правят на втория и на осмия ден след началото на карантината. Това са новите правила за влизане в страната. А те важат за тези, които имат право да я посетят – британски граждани, ирландски граждани или всеки, който има право на пребиваване във Великобритания.

Това касае всички пристигащи, които идват от или са преминали през държава в "червения списък" до 10 дни преди кацането им. Пътуващите трябва да летят до едно от петте летища в Англия, ако подлежат на задължителна карантина, а те са: "Летище Хитроу", "Летище Гетуик", "Летище Лондон сити", "Летище Бирмингам" и "Летище Фарнборо".

Всеки сам трябва да направи резервация в хотела, където ще прекара карантината си. Като първият ден от пристигането се брои да нулев ден, което означава, ще в хотела ще трябва да се остане за 11 нощувки, които всеки трябва да плати сам. Нямате право да избирате стая в хотела. Ще бъдете настанени по преценка на работещите, като тези, които са семейство или пътуват заедно могат да бъдат настанени заедно в една стая.

По време на карантината никой няма право да напуска стаята си, освен на втория и осмия ден, когато се правят задължителните тестове.

Цената е следната – за един възрастен за 11 нощувки 1 750 британски лири. Цена за втори възрастен или дете над 12 години – 650 британски лири, за дете от 5 до 12 години – 325 британски лири.

Ако не можете да си платите престоя в хотела наведнъж, по време на резервацията, трябва да уточните това. Тогава се дава възможност сумата да бъде погасена на 12 равни месечни вноски. От това условие може да се възползват тези, които получават обезщетения.

В случай, че не сте направили резервация за хотел, където да прекарате карантината си, може да отнесете глоба в размер на 4 000 британски лири. Тя обаче не ви освобождава от ангажимента да си платите престоя в хотел за карантиниране.

Защо, според британските власти, е нужно да бъдат направени два теста за COVID-19, без значение, че сте предоставили отрицателен PCR, за да може да се качите на борда на самолета?

Първият тест се прави на втория ден, след като сте настанен в хотел за карантинирани. Първият ден на пристигането се брои за нулев ден. Ако резултатът от теста е отрицателен, карантината продължава, тъй като се смята, че може да се появят симптоми през следващите дни. Ако тестът на втория ден е положителен, карантината става общо 12 дни. Ако резултатът от теста на осмия ден се окаже положителен, тогава карантината се удължава до 18-тия ден. Ако сте пътували с ваши близки и на тях или на вас един от тестовете даде положителен резултат, това означава, че вие или те също ще карат удължена карантина. Като на децата до 5 години не се прави тест.

Въпреки двата задължителни теста, на които трябва да се подложат карантинираните, те могат да поискат да им бъде направен трети тест в следните случаи: ако имат висока температура, ако имат продължителна кашлица или ако загубят обоняние. И ако резултатът от теста е положителен, карантината им се удължава с още 10 дни в зависимост от това на кой ден е установено наличие на вируса. На удължена карантина подлежат и близки на заразения, които са пътували с него и са карантинирани по същото време в хотела.

Напускането на хотела става след като минат 10 дни на карантина и двата резултата от направените тестове са отрицателни.

Всеки пътуващ за Англия трябва да попълни и формуляр с исканите данни. В случай, че подаде невярна информация може да бъде глобен до 10 000 британски лири или го заплашва затвор до 10 години, а възможно е, според провинението да получи и двете санкции.

Още 10 000 британски лири може да отнесе и този, който наруши карантината си.

Същият е размерът на санкцията, ако влезете в Англия от друго летище/вход, различно от посоченото в списъка. Ще трябва да си платите и таксата за транспорт до хотела за карантиниране.

След изтичане на карантината, със същия транспорт ще бъдете върнати до летището, където сте кацнали.

Всички тези изисквания не освобождават пътуващите до Англия от изискването да предоставят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Изключение за поставяне под карантина се прави за дипломати, за служители в държавната администрация, за лица, които са били във важна служебна командировка извън Обединеното кралство.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство:

[email protected], [email protected], [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

От българското Министерство на външните работи препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.