Войводите са входирали проекта в Общинския съвет на Бургас. Снимка Лина Главинова

Войводите са входирали проекта в Общинския съвет на Бургас. Снимка Лина Главинова

Помощите за новородено да са обвързани с образователен ценз. Това предлагат от ВМРО - Бургас. Те са входирали проект за Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца в Общинския съвет в морския град на 3-ти юли. В продължение на един месец проектът ще стои на сайта на ОбС и бургазлии могат да правят предложения по него.

"Бяхме готови с Правилника още преди изборите за Европейски парламент, но не го входирахме тогава, за да не ни обвинят, че е предизборно", коментира лидерът на войводите в Бургас Георги Дракалиев, който е общински съветник от групата на ГЕРБ.

Според ВМРО, това е начинът да се насърчи раждаемостта сред интелигентните жители на общината, които имат нужния ценз. "Не можех да раздаваш 1000 лева на новородено. Това ми приличана на купуване на цигански гласове", коментира Дракалиев. Изказването му е по повод идеята на БСП да се стимулира раждаемостта, като се отпуска еднократна помощ за семейства и студенти, които се осигуряват. "В университета имаше представители на малцинствата, които се записват за студенти, само за да се възползват от привилегиите, които им дава университета", допълни Тодор Тодоров - лидер на младежката структура на ВМРО.

Основният критерий в Правилника на ВМРО е образователната степен. Ако родителите имат средно образование, ще получат 750 лева за първо дете, а за второ - 1000 лева, ако имат висше образование - 1000 лева за първо дете, 1250 лева за второ дете и т.н.