Елена Хаджистоянова - внучка на композитора Точно Русев, получи отличието "Сребърен кръст на свети Николай" вместо него. Снимки Лина Главинова

Елена Хаджистоянова - внучка на композитора Точно Русев, получи отличието "Сребърен кръст на свети Николай" вместо него. Снимки Лина Главинова

Елена Хаджистоянова - внучка на композитора Точно Русев получи отличието "Сребърен кръст на свети Николай", което му бе присъдено с решение на Общинския съвет. Почетният знак на Община Бургас се връчва за първи път. Това стана на тържествена сесия на местния парламент по случай празника на града - Никулден. Кръста и грамотата към него връчиха председателят на ОбС Костантин Луков и кметът на Общината Димитър Николов на Елена Хаджистоянова. Дядо й - Тончо Русев, който стана кавалер и първи носител на кръста, не може да присъства, за да получи лично наградата, заради влошеното си зравословно състояние. Той обаче направи видеообръщение към бургазлии, което бе излъчено в залата на ОбС.

С още четирима се увеличи броят на почетните граждани на Бургас. Това са - народната певица Янка Рупкина, краеведът - Вида Буковинова, художникът Руси Стоянов (посмъртно) и футболистът Иван Притъргов (посмъртно).

На тържествената сесия бе връчен и почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас". Негово носители са - проф. д-р Георги Чалдъков за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология, художникът Радостин Дамасков - за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми, Светла Стоева - диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева - за принос в развитието на хоровото изкуство, архитект Дунка Герганова - за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас, архитект Деви Симеонов - за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.

На сесията бе връчено и друго отличие - "Почетна значка на Община Бургас". Тя се дава на няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж.

Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.

С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.

Галерия