Игор Марковски представи книгата на проф. Дюлгеров, на която е и редактор. Снимки Черноморие-бг

Игор Марковски представи книгата на проф. Дюлгеров, на която е и редактор. Снимки Черноморие-бг

Внукът на Венко Марковски - Игор дойде в Бургас. Наследникът на поета Марковски придружи своя любим режисьор проф. Георги Дюлгеров. Поводът Игор да бъде до своя кумир бе представянето на книгата "Биография на моите филми". Случайно или не националната премиера на уникалната биографична книга бе навръх рождения ден на Георги Дюлгеров - 30-ти септември в родния му град. А срещата с бургазлии и феновете на именития режисьор стана в книжарница "Хеликон".

"Познавам Дюлгеров и неговото творчество и съм гледал всички негови  филми още от ученически години, а после и като студент във ВИТИЗ в класа на проф. Сашо Стоянов", каза пред сайт "Черноморие" внукът на поета Венко Марковски - Игор, който е редактор на биогряфичното издание. Той е гледал 17-ти пъти "Авантаж" и 25 пъти "Мера според мера". За реализацията и приемането на филма е помогнал и неговият дядо Венко Марковски.

"Руси Чанев е любимият ми артист. Като студент във ВИТИЗ с моите колеги лепихме по шкафчетата си снимки на любими български артисти. Аз бях облепил моето само със снимки на Руси Чанев. Няма такъв артист като него", връща лентата от студентските си години Игор Марковски.

Въпреки дългогодишно приятелство и съвместната работа по издаването на "Биография на моите филми", Игор Марковски не е получавал автограф от проф. Дюлгеров. Сега за първи път и то не къде да е, а в родния град на режисьора, той взе автограф. На въпроса ни: "Какво е научил през годините от режисьора?", Игор отговори: "Колко трябва да ценим живота. Да гледаме с насмешка на смъртта".

Марковски довери, че на корицата на книгата е снимка на оргинала на последната лента от филма "Авантаж", която се пази в Националния филмов център.

За премиерата на "Биография на моите филми" почетният гражданин на Бургас - Георги Дюлгеров бе придружен от съпругата си - проф. Марина Капацинска.

QR кодове с откъси от филми скрити в книгата на проф. Дюлгеров

Галерия