Военни издирват отслужили, били част от резерва

да се яви във Военния отдел. Целта е бившите войници да бъдат информирани, че са включени в мобилизационния резерв. Съгласно Закона за резерва, всички отбили военната си служба стават част от резерва и могат да бъдат мобилизирани при военно положение или извънредна ситуация.

 

 

Повечето получили призовки от военните обаче не им обърнали сериозно внимание. След като военната служба стана платена и влизането в казармата отпадна, отслужилите не са получавали такива картички. "Получих две призовки. Не им обърнах внимание. След като не отидох в деня, посочен на призовката започнаха да звънят у нас по телефона. Едва тогава отидох до Военния отдел. На срещата разбрах, че ще продължи да съществува и мобилизационен резерв. В него са включени бившите наборници. По думите на военните, този резерв ще се свиква само в краен случай, например при обявяване на военно положение, в условия на война или извънредно положение", разказа бургазлия пожелал анонимност.

В момента в цялата страна върви акция по издирване на всички отслужили. Те се привикват в призовки, записват се в мобилизационния резерв. В картотеката се отбелязват имената, възрастта на мъжете, къде и кога са отслужили военната си служба. Успоредно с това във Военните окръжия по служебен път се зачисляват и всички пълнолетни мъже, независимо дали са служили в армията или не, научи още Chernomorie-bg.

Според тези, които са получили вече призовки и са се срещнали с военните, това е безсмислена операция.

 

Снимка Интернет