Акцията по кръводаряване ще продължи и след Великден. Снимки Черноморие-бг

Акцията по кръводаряване ще продължи и след Великден. Снимки Черноморие-бг

Шампионите от волейболния бургаски клуб "Нефтохимик 2010" първи дариха кръв за УМБАЛ в морския град. Така те подкрепиха акцията по кръводаряване, която започна на Велики четвъртък в спортна зала "Бойчо Брънзов".

Залата, която традиционно се оглася от виковете на феновете, сега се превърна в своеобразен Кръвен център. На входа на всеки спортист бе измерена температурата, след което всеки един попълни бланка с нужната информация, премерено му бе кръвното и установена кръвната група.

Над 60 спортисти от колективните и индивидуални спортове в Бургас са открикнали на акцията по кръводаряване. Тя се реализира по идея на председателя на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в ОбС - Йордан Георгиев. Членовете на Комисията помагат активно в организацията заедно с отдел "Спорт" в общинската администрация. Кампанията по кръводаряване е подкрепена и от кмета на Общината Димитър Николов.

"Днес 22-ма спортисти дадоха кръв, кампанията продължава и на 22-ри април. Ако не успеят да минат всички, ще я продължим", каза пред "Черноморие" съветникът Йордан Георгиев.

В акцията днес се включиха и плувци от клуб "Бриз", членове на клуб по борба "Бургас", представители на Женски футболен клуб - Бургас, състезатели на Централен полицейски клуб "Карате джу джицу" и Клуб по пожаро- приложен спорт. В кампанията се включи и журналистът Степан Дадурян, който е треньор в СК "Интер".

Инициативата по кръводаряване е в отговор на призива на ръководството на най-голямата болница в областта за набавяне на кръв и кръвни продукти от доброволци.

Заради епидемията от COVID - 19  броят на кръводарителите рязко е намалял, което налага доставки от други областни центрове.

Галерия