Лидерът на Движение Гергьовден Драгомир Стефанов (вляво) и почетният председател на Гергьовден Любен Дилов - син (третият отдясно наляво) подкрепиха Невяна Митева и проф. Анастас Герджиков в президентската надпревара. Снимка Архив Черноморие-бг

Лидерът на Движение Гергьовден Драгомир Стефанов (вляво) и почетният председател на Гергьовден Любен Дилов - син (третият отдясно наляво) подкрепиха Невяна Митева и проф. Анастас Герджиков в президентската надпревара. Снимка Архив Черноморие-бг

Скъпи на сърцата ни,

"Движение Гергьовден" беше първата политическа формация, която подкрепи официално професор Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева за изборите за президент и вицепрезидент на Републиката. Това ни дава основание, днес на финалната права на тази неравностойна надпревара, да отбележим, че предстоящият балотаж на 21-ви ноември е не просто цивилизационен, но и поколенчески избор. Избор на поколението, което не може да се разделя с идеологията на колективната правота на индивидуалното невежество и поколението, жадуващо демократични свободи, а не автократизъм; диалог, а не размахани юмруци; единение, а не разделение.

Ако първият тур на президентските избори в голяма степен беше функция и на парламентарния вот, то на втория тур предстои да избираме лицето на България за следващите 5 години.

Предстои да изберем между ярък символ на академизма, подкрепен от просветения елит на нацията и явен символ на грубата политическа игра, подкрепен от 24 агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Предстои да избираме между човек, който 40 дни говореше за разбирателство, съгласие и отстъпчивост и човек, който не се посвени да използва грубо държавния апарат и етническата карта в името на собственото си политическо оцеляване.

Твърдението, че "няма да допуснем българския президент да бъде избран в Турция" е нагло и цинично. Особено нагло и цинично става, когато е произнесено от човек, издигнат и подкрепен за президент точно от партията, която изгони над 300 хиляди български турци от страната преди четири десетилетия. Това твърдение е в тежко противоречие със самите думи на Румен Радев, който неведнъж призоваваше да се даде възможност на повече български граждани зад граница да гласуват. Това твърдение, от което Радев не само не се разграничи, но и очевидно радушно подкрепя, просто не отговаря на истината. Гласовете на българските граждани в Турция имат същата стойност за демокрацията, както и гласовете на нашите сънародници във Великобритания, САЩ, Германия и по целия останал свят. Нещо повече - вотът на изселниците в Турция практически не оказва съществено влияние на крайния изборен резултат. Но отношението на Радев и подкрепящите го личности оказват огромно влияние върху младите поколения, които не са преминали през чистилището на ранните 90 години на миналия век, когато станаха известни бруталните издевателства над тези наши сънародници от страна на комунистическия режим. Издевателства, които днес биха могли да бъдат определени като престъпление срещу човечеството по всички етични и правни световни норми.

Повече от 3 години от своя мандат Румен радев се държеше, не като президент, а като кандидат-президент. Той така и не разбра, че Конституцията на Република България е текст по-сложен и по-задължителен от Устава за вътрешния ред. Той така и не разбра какво работи българския президент. Тези му прегрешения бяха простими на фона на общото трагично състояние на българската политическа класа. Вредата, която неговия мандат нанесе е поправима в рамките само на една политическа година. Но поведението, което насърчава в момента, вредата, която нанася на България, насърчавайки етническо разделение на предстоящия вот е трайна и се лекува с десетилетия. Справка - народите на съседната ни бивша Югославия.

Независимо какъв ще е резултатът от изборите на 21-ви ноември, Радев вече не е българския президент!

Обръщаме се към Вас с молба да положите усилие в неделя това да стане по цивилизован и демократичен начин. Като потвърдите цивилизования избор на вашите бащи от 1990-а. Като защитите поколенческия избор на един народ, който мъчително се разделя с наследството от комунизма.

Не ни се вярваше, че 31 години по-късно ще ни се наложи отново да изричаме подобни слова и да участваме в такива избори. Но явно библейската притча за 40 години скитане през пустинята ще се окаже вярна.

Ние вярваме, че всеки от нас носи обетованата земя в сърцето си. Тя се нарича България и се постига с трудни избори.

21-ви ноември е ден за трудни избори, но и Ден на християнското семейство. А то се крепи върху думите на Христос: "Истината ще ви направи свободни!"

Позиция на "Движение Гергьовден"