Отличията бяха връчени на тържествена церемония в навечерието на 24-ти май. Снимки Община Варна

Отличията бяха връчени на тържествена церемония в навечерието на 24-ти май. Снимки Община Варна

Годишните награди „Варна“ за ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието през 2021 г. получиха днес 28 личности и колективи. Отличията бяха тържествено връчени от зам.-кмета Коста Базитов и председателят на постоянната комисия по наука и образование в Общинския съвет проф. Антоанета Цветкова. 

Носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната работа и цялостен научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство. „Приемам това отличие като заслуга на целия Регионален исторически музей, чиито отлични специалисти, в продължение на повече от 130 години разкриват, експонират и представят пред България и света архитектурно-историческото наследство на нашия град. А то никак не е малко – става дума за Варненския халколитен некропол, който промени историята на Европа и света. Смятам, че точно това трябва да бъде визитната картичка на нашия град“, каза археологът.

Носители на награда “Варна” за ярки постижения в областта на културата:

Изобразителни изкуства:

Цветан Кръстев – за мащабната ретроспективна изложба „Автогейм“ от юли 2021 г. – културно събитие, което е доказателство за новаторството на автора и безспорния му дългогодишен принос към съвременното визуално изразяване.

Екипът на галерия „Арт Маркони“ – за оригиналната идея и осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ от юни 2021 г., обединил творческите виждания на 40 художници.

Театър:

Стоян Радев – за мощното актьорско превъплъщение и убедителното изграждане на образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна - за високия професионализъм при създаване на представлението „Тютюн“ – първа театрална постановка в България по нецензурирания първи вариант на едноименния роман на Димитър Димов, реализиран по повод 100-годишнината на Варненския драматичен театър.

Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за професионализма и творческото въображение при създаването на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.

Опера:

Екипът на Държавна опера – Варна – за мащабната продукция – мюзикълът „Цар Лъв“ на ТМПЦ-Варна, открояваща се с оригинална режисура, визия и впечатляващи актьорски изпълнения с висока вокална и танцова техника.

Архитектура:

Арх. Владимир Попов – за съществен принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане облика на Варна, включително и чрез проекти за фасадна реставрация на сгради – недвижима културна ценност, при последна реализирана такава през 2021 г. на сграда – НКЦ, намираща се на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ 23 и ул. „Драгоман“ 33.

Журналистика:

Красимир Делчев (фотожурналистика) – за яркия и безкомпромисен фотографски почерк в самостоятелна изложба „Животът в кадър“ – ноември 2021 г., съдържаща 45 фотографии, естествено развит и в съпътстващия я бутиков албум.

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (електронни медии) – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в популяризиране живия дух на културата и изкуството на Варна в национален телевизионен ефир чрез информационното предаване „Линия Култура“.

Бяха връчени и награди в системата на предучилищното и училищното образование, в сферата на висшето образование и науката.

Галерия