Дьорт Палфи (на преден план вляво), Пол Ами (на заден план вдясно) и Елица Георгиева почти три часа дебатираха, докато определят филма победител. Снимка Авторът

Дьорт Палфи (на преден план вляво), Пол Ами (на заден план вдясно) и Елица Георгиева почти три часа дебатираха, докато определят филма победител. Снимка Авторът

Най-добрите филми ще бъдат обявени на специална церемония тази вечер, с която се закрива седмото издание на Международния филмов фестивал в Бургас (BIFF). Награждаването ще започне в 21.15 часа на открита сцена "Охлюва". Победителите при пълнометражните филми бяха определени от жури в състав - Елица Петкова - сценарист и режисьор, Пол Ами - актьор и Дьорт Палфи - режисьор. Късометражните филми са журирани от - Йордан Петков - сценарист, режисьор и продуцент, Еди Шварц - режисьор и продуцент и Симона Теохарова - актриса. Ще бъде обявен и филма, който е отличен като най-добър в класацията на публиката. След това ще бъде показан и последния филм в програмата на фестивала "Воев" - за вокала на "Нова генерация" - Димитър Воев.

Малко по-рано, в 19.00 часа, в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК ще бъде прожектиран филма "Вечност" на режисьора Дьорд Палфи. Носителят на множество престижни награди и номинации на фестивалите в Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян, Токио и др., той ще представи пред публиката последния си филм "Вечност".

Дьорд Палфи е роден през 1974 г. в Будапеща. Започва да снима експериментални Super 8 филми през 1987 г. Привлича международното внимание със своя дебютен пълнометражен филм "Хлъц", удостоен с EFA за откритие на годината, както и специален приз от FIPRESCI в Котбус. "Таксидермия" е вторият му игрален филм, с който прикова вниманието на критиката в Кан, селекция "Особен поглед". В същата година печели и наградата Sundance Institute/NHK за най-добър европейски филмов проект. През 2014 г. завършва Final Cut – Ladies And Gentleman, който е представен в Кан Класики. Поканата на Дьорд Палфи се осъществява със съдействието на институт "Лист" в София.

BIFF се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".