Връщат Райна Кабаиванска три пъти на бис

Кабаиванска се завърна в родния си град по покана на кмета Димитър Николов, в рамките на кампанията "Завръщане у дома". Тя доведе със себе си четирима от своите ученици от тазгодишния й майсторски клас в Нов български университет. И четиримата пяха на концерта, финала, на който бе запазен за примата.

 

Концертът започна с увертюра към операта "Дон Жуан" от Моцарт, изпълнена от оркестъра на бургаското Оперно-филхармонично дружество дирижиран от Найден Тодоров. Честта първа да стъпи на сцената имаше бургазлийката Диана Василева, която изпя ария на Царицата на нощта от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт. Последва ария на Аминта от операта "Царят пастир" в изпълнение на родената в Поморие Биляна Данаилова. Кирил Шарбанов изпя ария на Неморино от операта "Любовен елексир" на Доницети, а Доротея Доротеева - ария на Ана Болейн от едноименната опера също на Доницети. В концерта звучаха и арии от опери на Пучини - "Турандот", "Сестра Анджелика" и "Бохеми".

Публиката в залата посрещна на крака и с нестихващи аплодисменти появата на Райна Кабаиванска. Примата завладя залата с изпълнението си на Манон от операта "Манон Леско". Последва второ връщане на сцената. На финала Райна Кабаиванска и учениците й изпълниха два пъти на бис ария от "Турандот" - една от най-популярните и обичани опери на Пучини.

Преди началото на концерта във фоайето на Операта бе открита изложба с фотоси на италианския композитор, както и с фотографии на Райна Кабаиванска в роли от произведения на Пучини.