Отстъпката ще може да се ползва след полунощ на 9-ти юли и всяка бензиностнация сама ще си преценя дали да я дава. Снимката е илюстративна

Отстъпката ще може да се ползва след полунощ на 9-ти юли и всяка бензиностнация сама ще си преценя дали да я дава. Снимката е илюстративна

Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това е предвидено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ), който влиза в сила след полунощ в събота - 9-ти юли. Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката, напомнят от НАП. Друго важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена.

Вижте как ще се зарежда гориво с 25 ст. отстъпка за литър

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.

"Гражданите ще могат да се възползват от предвидената компенсация още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на бранша, че в повечето големи обекти ще се предоставя компенсацията", каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Повече информация за предоставяне на компенсацията, можете да получите в сайта на НАП или на телефони: 0700 18 700; 02 9859 6801 на цена по тарифата на телефонния оператор.