Романът на Георги Бърдаров бе избран в конкуренция с още три български заглавия. Снимки Личен архив

Романът на Георги Бърдаров бе избран в конкуренция с още три български заглавия. Снимки Личен архив

Вторият роман на Георги Бърдаров "Аbsolvo te" спечели Европейската награда за литература за България. Имената на победителите автори за 2021 година бяха обявени на онлайн церемония от организаторите от Европейския съюз за литература. Тази година сред отличените са по един автор от държавите участнички - Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис и Молдова.

Наградата се финансира от програма "Творческа Европа" на Европейската комисия. Целта е творбите на избраните победители (по един от държава, участваща в конкурса за наградата на ротационен принцип) да достигнат до по-широка и международна аудитория, и да докоснат читателите извън националните и езикови граници.

По традиция всяка година национално жури от специалисти в сферата на книгоиздаването и литературата излъчва по един лауреат от държава. Страните участнички в наградата се обявяват предварително и са с ротационен принцип. Конкурентите на "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров за наградата за 2021 година са били: "Гълъбария" на Стефан Коспартов, "Загърбената земя" на Владислав Кацарски и "Те никога не казват" на Зорница Гъркова.

"Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви.

Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE!", написа на страницата си във фейсбук Георги Бърдаров.

Националната премиера на романа му бе в новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас през април. Поради големият интерес и ограничения брой места, заради пандемията, срещите на автора с неговите читатели бяха в две последователни вечери.

Галерия