Проф. Бенчев (вдясно) поздрави дипломантите преди защитата. Снимки Черноморие-бг

Проф. Бенчев (вдясно) поздрави дипломантите преди защитата. Снимки Черноморие-бг

Вторият випуск с магистри по арт терапия се дипломира във филиала на Националната художствена академия. Ръководителят на изпитната комисия проф. Светозар Бенчев поздрави дипломантите, членовете на комисията, директора на филиала доц. Димо Колибаров преди началото на защитата. Тя се състоя в изложбената зала на Академията в Магазия 1 при спазване на противоепидемичните мерки. "Радвам се, че макар и с ограничения можем да уважим труда на дипломантите", каза проф. Бенчев. В косимията влиза и доц. д-р Румяна Панкова - преподавател по арт терапия.

Тази година трима завършват специалността "Арт терапия" във филиала в Бургас. Това са Светлозар Славов, Силвия Карагьозова и Теодора Димитрова. Те защитиха дипломните си работи.

В своята дипломна работа на тема: "Арт терапевтичната практика насочена към справяне с ежедневния стрес. Развиване на творческия потенциал" Светлозар Славов показа как хората се изразяват, когато подложени на стрес чрез изкуството. "През последната година ни се наложи да общуваме предимно онлайн. Загуби се възможността за живия контакт", обясни Светлозар Славов. Той представи резултатите от работата си с един мъж, който е бил с корона вирусна инфекция и как се е справил със стреса, на който е бил подложен. Димпломантът подчерта, че все още има скептицизъм по отношение на това, че изкуството може да помага за изразяване на емоциите у хората.

"Изкуството стимулира сетивата", сподели Силвия Карагьозова. Нейната дипломна работа е на тема: "Арт терапия при деца с аутизъм". Тя от 15 години практикува арт терапия и сега е доволна, че има възможността да защити магистърска степен по тази специалност. "През годините хората гледаха с недоверие към това, което правим. Постепенно у нас започна да се променя отношението къмв арт терапията и арт терапевтите и хората да разбират, че изкуството помага", каза Силвия. Тя подчерта, че е необходим индивидуален подход към всяко дете. А в работата си използва естествени материали, които събира заедно с децата. Арт инсталацията, която представи по време на защитата си, Силвия посвети на малката Юлия - първото дете от институция, с което е работила.

"Арт терапията и българската народна памет" е темата на дипломната работа на Теодора Димитрова. Тя представи резултатите от работата си със свои клиенти, които са съчетали фолклора и изкуството, за да преодолеят ежедневния стрес. Чрез арт инсталации Теодора показа как човек може да изрази себе си и проблемите, които иска да реши.

Галерия