Opit

Opit

Във Варна представят световния опит в морското търсене и спасяване

на Европейската комисия Кристалина Георгиева – комисар за межуднародно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Форумът е част от инициативата за изучаване опита на други страни с цел осигуряване на устойчиво развитие на националната система за хуманитарно морско спасяване в отговорния район на България и подобряване на общата безопасност на корабоплаването в Черно море. Участници са представители на публичната администрация, морския бизнес, научни и неправителствени структури от България, Русия, Грузия, Естония, Норвегия и други страни, ръководители на морски спасително-координационни центрове, юристи, представители на флота, МВР, МВнР, МТИТС, хора с опит в спасителни операции при морски инциденти в различни точки по света. Мисията на форума е принос към усилията за формиране на национална доктрина за морска транспортна безопасност, хармонизирана с нормите на международната конвенция SAR-79.
Кръглата маса се провежда по инициатива на доброволческата организация за хуманитарно търсене и спасяване БУЛСАР и се организира съвместно с Изпълнителна агенция "Морска администрация", община Варна, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Председател на организационния комитет е зам.-кметът на Варна доц. Христо Бозов.
Докладите и дискусиите са свързани с правните аспекти на морското търсене и спасяване, успешното сътрудничество на държавни, военни и доброволчески структури в случай на бедствия по море, взаимодействието на спасителните служби от различни страни, обучението и техническото осигуряване на търсенето и спасяването. В рамките на форума ще бъдат представени опитът в регионалното сътрудничество на спасителните служби в Балтийско море и Норвежкото общество за морско спасяване, както и подробности за спасителната операция в района на Папуа Нова Гвиния, координирана от българския капитан Владимир Гаргов. 

Днес+