Притесненията на хотелиерите са, че евентуално замърсяване на българското крайбрежие може да прогони туристите. Снимка Петя Добрева

Притесненията на хотелиерите са, че евентуално замърсяване на българското крайбрежие може да прогони туристите. Снимка Петя Добрева

Проби от морската вода при залива Болата бяха взети днес от експерти на Байсеновата дирекция "Черноморски регион", предаде БНР - Варна. Изследванията са във връзка с разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Украйна. Постоянен мониторинг бе разпореден от Министерството на околната среда и водите. По последни данни на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшия военноморски университет и анализите на актуалната прогноза за времето от 6-и до 24-ти юни и от сателитните наблюдения не се установяват обекти, които могат да бъдат определени като замърсяване.

Независимо от данните към момента за липса на замърсяване собственици на места за настаняване в близкото до залива Болата село Българево сигнализират за обаждания от туристи със запитване за ситуацията с водата в региона.

"Изследваните показатели тежки метали, нефто продукти и два радионуклида не показват превишение на нормите. Последната проба обаче е била взета преди взрива на язовирната стена на "Нова Каховка" от точки в морето в края на май. Сега започва пробонабиране и от брегови точки, успоредни на тези в морето", каза Явор Димитров, директор на Басейновата дирекция "Черноморски район".

"В момента освен изброените показатели сме добавили и нови - пестициди, и някои други вещества, които очакваме да бъдат налични, за да видим дали има някакво замърсяване", каза Димитров. Той уточни, че от тези точки започва регулярно ежеседмично пробонабиране.

"Симулациите до този момент показват придвижването на евентуално замърсяване, което не предвижда достигане до нашата акватория преди 27 юни", допълни Явор Димитров.

Първите предварителни резултати, по думите на Явор Димитров от Басейновата дирекция "Черноморски регион", от взетите проби днес, ще излязат след една седмица. Междувременно заливът Болата вече се радва на първите туристи от България и от северната ни съседка Румъния.