Yasen1

Yasen1

Ясен Дараков: По-лесно се влиза при US президента, отколкото на червения килим

раздаването на 84-те награди на Американската филмова академия - "Оскар" за BG VOICE и за националната телевизия btvКакво е усещането да стъпиш на червения килим?

- Усещането да стъпиш на червения килим е същото, като да си на всяко друго събитие, на което човек от нашата професия отива.

В самия ден на раздаването на "Оскар"-ите, сутринта, има много необичайно вълнение. Има хора от цял свят. Академията така е организирала разването на филмовите награди, че всеки който стъпва на червения килим е задължен да бъде облечен съобразно дрес кода – за мъжете задължително - черни костюми и черни вратовръзки. Така че всички изглеждат като звезди. До 11.00 часа има много хора, след това остават само отбрани журналисти, които са поканени от Академията – около 300 души, за да отразяват церемонията на червения килим, а раздаването на наградите започва в 18.00 часа.

- Ти също беше с костюм. На коя марка заложи?

- На българската - "Ролман".

- Каква е процедурата по акредитация за "Оскар"-ите?

- 1200 журналисти от цял свят кандидатстват всяка година, за да отразяват церемонията на червения килим и само 300 получават покана за това.

- Как става подборът?

- Академията сама решава кои молби да одобри. Отразявал съм двама американски президенти и мога да кажа, че е много по-лесно човек да влезе на събитие на американския президент, където има по-малко охрана, отколкото на "Оскар"-ите, където охраната е доста по-жестока и акредитирането на журналистите доста по-трудно.

Много е тежка процедурата по акредитацията и тя е свързана с предишната ти работа по отразяване на "Оскар"-ите, със сегашната ти, това не е бланка само с име и медия, за която работиш.

- Направи блиц с Джордж Клуни - любимец на много дами по света...

- Нашата работа ни среща с различни и интересни хора. Беше много мил и чаровен. Двамата с приятелката му изглеждаха доста щастливи заедно. Попитах го дали той е помагал при избора на роклята й, а той отговори, че тя добре се справя сама, когато избира тоалетите си. Той искрено се забавлява на тези церемонии. Беше доволен от това, че има възможност да бъде с приятелите си като Брат Пит, с които не са имали възможност да се видят година.

- Държат ли се звездно звездите, когато са в светлината на камерите?Yasen2

- Държат се абсолютно нормално. Техните пиари са малко по-трудни понякога. Но звездите са държат добре. Не пропускат да поздравят. Имай предвид, че журналистите, които отразяват кино наградите са много големи звезди в своята професия и повечето от тях познават актьорите.

На церемонията всичко е бляскаво и се виждат много лъскави тоалети. Това е тяхната вечер в годината. Академията все още държи на този стриктен процес – дрес кода, хората, които са поканени в залата, подбора на журналистите, за да запази блясъка на Холивуд, който в днешно време някакси е избягал.

- Предварително беше ли си направил заявка, които актьори ще интервюираш или те решат пред кого ще спрат и на кой въпрос ще отговарят?

- Единствената заявка, която бях направил беше в собствената ми глава. Това е въпрос на късмет да работиш с техните пиари и да привлечеш вниманието на актьора. Анджелина Джоли влезе в последната минута с Брат Пит и дори нямаха намерение да спрат пред журналистите. Тогава Анджелина се обърна. Аз исках да говоря за нейния филм за Босна и тя предпочете да прекара повече време с мен, отколкото да отговаря на въпроси, свързани с роклята й. Пиарката й започна да я дърпа, защото искаше да я вкара в залата. Те дойдоха в 17.05, а в 17.15 часа всички трябва да бъдат седнали. Така че, тя до последно говори с мен и успях да направя интервюто под носа на колегите от немска телевизия Pro 7, които също искаха да говорят с нея. Но те пък ми взеха преди това Сандра Бълок, която искаше да говори с мен, но нейните пиари я дръпнаха, защото Германия е по-голям пазар от България. Гледаше към мен, но не беше удобно да прекъсна колегите. Има правила, които се спазват на червения килим от журналистите, колкото и да има конкуренция, има правила.Yasen3

- Кой беше твоят филм фаворит за наградата?

- Не съм гледал "Артистът" (тазгодишният носител на наградата). Може би – "Потомците" - филмът с Джордж Клуни.

- Защо "Оскар"-ите си остават най-желаните награди?

- Заради начина, по който академията ги организира. Те са най-старите. Когато ти получиш такава награда или си номиниран, ти получаваш нещо като титла пред името си. Една награда има стойност, тя не може да бъде купена с пари, нито мястото ти на червения килим.

Снимки Личен архив

Интервютата може да гледате в интернет сайта на BG VOICE - вестникът за българите в САЩ и Канада 

http://www.bg-voice.com/sections/oskarite_/