Ясен е водача на листата на "Синя коалиция", пазят името в тайна и общински съветник от СДС в ОбС Бургас.


- Това е поредното споразумение, което СДС, ДСБ и "Движение Гергьовден" подписват преди избори. С какво то е различно от предишното?

- Това е поредното споразумение, което СДС, ДСБ и Гергьовден подписват преди местни избори. С какво то е различно от предишното?
Вълчо Чолаков: Веднъж СДС, ДСБ, Гергьовден и останалите партньори от "Синята коалиция" подписахме такова споразумение за парламентарните избори. Това е подобен хормат. Работили сме досега заедно и това е основата, която ни помага да подпишем това споразумение в момента.
Георги Маринчев: В крайна сметка в ръководствата на бургаски десни организации се случи така, че сме едни хора, които имат някакво общо минало в училищата, в университетите. Имаме добра комуникация. През 1995 година бяхме заедно в ОДС. През 2007 година за малко не постигнахме споразумение и не се явихме заедно. Надявам се сега да го направим. Анализирахме нещата, които ни попречиха да бъдем заедно тогава. Факт е че в голямата си част десните партии се явиха самостоятелно и голяма част от тях не влязоха. Доста организации с по 1 200 - 1 300 гласа останаха под чертата и не бяха представени в Общинския съвет.
- Тази Синя коалиция плюс докъде може да се разшири?
Вълчо Чолаков: Нека да я наричаме просто Синята коалиция, защото желанието на тези партии, които подписахме споразумението е формата да бъде като Синя коалиция. Чисто формално наименованието за местни избори може да повтаря това за националин избори. Но не това е най-важното. Партиите, които сме в дясно и център дясно работим заедно и имаме желание да обединим усилията си да нарастнем повече като хора заети с тази дейност. Като видяхме, че на парламентарните избори този формат дава резултат, виждаме в момента на национално ниво предложенията, идеите, реализацията, която Синята коалиция осъществява като законодателство и чисто оперативно подпомагане управлението на държавата имат ефект в обществото. Имаме желание това да се повтори на местно ниво. Нашите идеи и принципи са изцяло базират на чисто политически аргументи свързани с икономикета, тандарта на живот на хората. Нямаме цели някой да стане общински съветник или някой да се нареди някъде, да се види по телевизията или да се чуе глаа в Общинския съвет. Основното е това обединение да доведе до съвместни усилия за обединяване на повече хора, които мислят и действат като нас.
- Този плюс кои партии включва?
Вълчо Чолаков: Можем да посочем "Зелените", "Новото време", земеделците, БСДП, които са ни естествените партньори.
Г.М. Създали сме политическа рамка, с която да дадем възможост на другите десни партии да бъдат добре представени. От една страна елиминирайки рисковете на самостоятелното явяване при намаляване на формата на ОбС от 51 на 41 общински съветника, залагаме върху две неща - тази коалиция тя ще бъде актуална за целия мандат на Общинския съвет. Нейната работа тепърва ще започне. Затова искаме да поканим и други партии да се включат и да участват активно в управлението на града чрез нея. Вторият съществен момент и твърдя, че досега никой не е поемал такъв ангажимент, въпраки че досега не сме коментирами конкретни имена на кандидати за общински съветници, те ще имат задължението да представляват всички организации, които влизат във формата на Синята коалиция. Казано по-просто ще даден възможност на по-малките десни партии и организации да бъдат наистина представлявани.
Защото какво става в момента? Всеки си мисли, че може да постигне някакви резултати на избори. Явява се, получава малко над 1000 гласа и с тях не може да представлява хората, които са гласували за него. Смятам, че ние даваме възможност тези гласове да не се разпилеят и хората да бъдат представлявани и чути от администрацията.
В.Ч. Механизмите на едно такова обединение, освен останалите аргументи, които изложихме е, че то ще повиши компетентността на хората. То ще даде възможност на хора, които са в периферията да покажат заинтересованост и да реализираме повече идея за повишаване на стандарта ни на живот.
- Кой ще гарантира, когато вашите общински съветници влязат в местния парламент ще продължат да бъдат част от формата Синя коалиция и как ще бъдат предпазени от изкушението да преминат към други партии? Свидетели сме как във всеки Общински съвет има цепени на групи. В този единият общински съветник вече не е представител на СДС...
В.Ч. СДС се поучи от тази грешка, която стана на миналите местни избори. Поради тази причина ще бъдем много старателни при обсъждане на кандидатурите за общински съветници. Ще заострим вниманието на партньорите ни от коалицията, така че да подберем кандидати, в които сме сигурни, че няма да изменят на идеите и убежденията си. Всеки има право да промени възгледите си, ако не е съгласен с общите решение. Негово право е, според мен, и морално задължение,да напуне групата и да отиде там, където счита, че по-добре са представени законово неговите  идеи. Но той трябва да напусне групата в общинския съвет.
Г.М. Неслучайно акцентирах върху това, че преди да коментираме конкретни имена, трябва да се знае, че тези общински съветници трябва да поемат ангажимента да представляват повече организации извън тази, която ги е номинирала в листата. За първи път имаме нагласата да направим един формат, освен ръководствата на партиите, които ще влязат в Синята коалиция плюс общинските съветниците и даде възможност на експертите да се включат и да работят.
- Какъв е профилът на кандидат-общинския съветни та Синя коалиция?
Г.М. Нека първо да дефилираме, какъв е проблемът. Ние в момента сме в окото на една изключително сериозна икономическа криза, много притеснителна. На този етап голяма част от усилията трябва да бъдат насочени към преодоляване на тази криза. До колкото това зависи от местната власт За съжаление голяма част зависят от правителството и на централно ниво, но някои неща могат да се свършат и на местно ниво от общинските съветници. Ив ази връзта имаме самочувствие като десни партии, Синята коалиция. Никой не успорва че правителството на ОДС успя в рамките на 8-10 месеца да изкара страната от много сериозна икономическа криза. Най-малкото, което ще направим е да търсим опита, защото този опит е при нас. По мое виждане има дефицит на специалисти в този общински съвет. Всеки един, ако го разгледаш поотделно, сигурно се е доказал в професията, в която се е развил и сигурно затова е там. Но за мен слабото звено в момента е много повече Общинския съвет, отколкото администрацията.
В.Ч. Хората, които ще бъдат в общинската листа трябва да бъдат утвърдени професионално. Да са доказали, че могат да се грижат за собствените си семейства и бизнес или професията, в която работят за някого, за да могат да бъдат полезнис професионалните си знания и умения като общински съветник. За мен този опит като общински съветник ми даде отговор какъв трябва да бъде общинския съветник. Не е нормално да бъдеш избран за общински съветники 2 години да се учиш да работиш като такъв. Това за мен е загуба на моето време като избиратели и като данъкоплатен. Искам нашите общински съветницзи да бъдат подготвени да се срещнат с работа като общински съветници. Участието веднъж в местния парамент не е предпоставка за това. Всеки интелигентен човек може да се справис това. Всеки трябва де се морал ной ще бъде нашето лице като представляваш интересите
да не е член ва бСП, БКП, да не членува в друга партии, да не бъде кандидат в друга листа.
- Вашите членове и симпатизанти одобряват ли действията на ръководствата на партиите и по какъв начин ще работите заедно, а не по отделно в рамките на Синята коалиция?
В.Ч. ПРез 2009 година на парламентарните избори как работихме Синята коалиция и Гергьвзен, които ни подкрепиха, смятам че и сега ще работим така. Организациите са загърбили личностните конфликти. Ако преди са се боричкали кой къде да се подреди в листата, в момента такъв процес не се наблюдава. Сигурен съм, че при разговорите с другите партии няма да го срещнем. Толкова година натрупан политически опит, политическита партии и организации озряха за идеята да работят заедно и съвместно и да преследват една обща цел.
Г.М. Това не е ново състояние за нас. Тук, в Бургас нашите действия дават резултати. Не бих допуснал затова, че някъде другаде в страната или в централата да пречи на нашето добро партньорство. Силно се надявам това което правим в Бургас да даде добри резултати и аргументи, това да се реалицира и на национално ниво.
Не ми харесва състоянието на десницата в момента. Защото цялата социология, която гледаме дава ясно да се разбере, че голяма част от хората се определят като дясо мислещи. Същевременно ние не ме направили достатъчо да ги представляваме активно. И всяко усилие в тази посока трябва да продължи, защото като цяло виждате, че през последните 10 години минахме през един по-екзотични модели на управление и виждате в какво състояние се намираме в момента.
- Как ще бъде редена листата и кой ще бъде водача, от коя партия?
В.Ч. По този въпрос сме се разбрали вече, но нека го оставим за покъсен етап. Нека се разберем и с остаалите ни партньори. Вътрешно организационно как сме решили да подредим листата не би трябвало да има такова значени. Уговорката е според постигнати резултате на предишни избори и т.н. Това са неща от кухнята За нашия избирател ще е по-важно кой ще го представлява, а не кой къде ще е подреден. Това е нещото, което сме надскочили по отношение на количество и качество.
Г.М. Не можем да избягаме от резултатите, които сме постигнали до момента и не е необходимо. Това е някаква основа. Разчитаме, постигнато в момента на национално и местно ниво да бъде база, с която ще се съобразим и да надградим. Да се обърнем към всички десни избиратели. Няма как тези съотношения да не бъдат спазени в листата. Тези неща вече са преодоления и няма как да има проблеми при реденето на възловите места в листата.
В.Ч. Искам да дам един пример в тази връзка. В парламента Синята коалция има 10 представители на СДС и 5 на ДСБ и ако не бяхме задали въпроса, нямаше да се замисля колко да представителите на единия и на други, понеже те работят като едно. Такава ще бъде и нашата цел. Затова няма значение кой колко представители има и къде са подредени.
Г.М. Примерът е доста удачен. Опитваме се този модел да го направим и в Бургас. Надявам се в този четиригодишен мандат да се говори за екип под шапката на Синята коалиция.
- Кой ще е кандидат-кметът на Синята коалиция?
Г.М. Най-добрият кандидат-кмет, който ще се яви на изборите в Бургас. Това е въпрос, който тепърва ще разглеждаме и то доста сериозно. Факт е, че в това споразумение имам опция и да подкрепим друг кандидат и това е доста логично по простата причина, че в момента и настоящия кмет е подкрепен и от Гергьовден, СДС, ДСБ и ще е безотговорно да го изключим това като вариант. Но още не сме чули неговото решение дали ще се кандидатира за второ мандат.
В.Ч. Ако сегашният кмет не бъде водач на партийна листа, бихме го подкрепили чрез правилата, които сме приели като коалиционни партньори. Едни от нашите изисквания, които сме поставили като условия е подписване на споразумение за управлие на града. Слеващият вариант, който стои пред нас за обсъждане е самостоятелна кандидатура, в случай че не бъде подкрепен Димитър Николов. За тази кандидатура имаме принципно съгласие да бъде подкрепена от всички участници в коалицията.
- Партийна ле ще бъде кандидатирата?
В.Ч. Това е изискване, което не сме поставили изрично като че кандидатурата може да не бъде партийна.
Г.М. Ще се търси максимално приемлива кандидатура. Редно е да разширим още малко този формат. В напреднала фаза сме на тези разговори и тогава, когато го разширим ще коментираме кандидата за кмет.
- Може ли Синь коалиция да се яви в този формат на национално ниво с кандидат за президент?
В.Ч. Ако бъде регистрирана Синята коалиция за президентски избори и за местни избори то номера на бюлетината ще бъде един и същ и за двата вида избора. Нашата цел този номер да го запазим в случай на национално споразумение за местни избори, защото то още не се е случило.
Г.М. Не е невъзможен вариант разбира се. Оачква се да бъде предложена такава номерация и да започнат разговори на нашите ръководства.- Това е поредното споразумение, което СДС, ДСБ и "Движение Гергьовден" подписват преди избори. С какво то е различно от предишното?

Вълчо Чолаков: Веднъж вече СДС, ДСБ, "Гергьовден" и останалите партньори от "Синята коалиция" подписахме такова споразумение за парламентарните избори. Това е подобен формат. Работили сме досега заедно и това е основата, която ни помага да подпишем това споразумение.

Георги Маринчев: В крайна сметка в ръководствата на бургаските десни организации се случи така, че сме едни хора, които имат някакво общо минало в училищата, в университетите. Имаме добра комуникация по между си. През 1995 година бяхме заедно в ОДС. През 2007 година за малко не постигнахме споразумение и не се явихме заедно. Надявам се сега да го направим. Анализирахме нещата, които ни попречиха да бъдем заедно тогава. Факт е, че в голямата си част десните партии се явиха самостоятелно и голяма част от тях не влязоха. Доста организации с по 1 200 - 1 300 гласа останаха под чертата и не бяха представени в Общинския съвет.

- Тази "Синя коалиция плюс" докъде може да се разшири?

В.Ч.: Нека да я наричаме просто "Синята коалиция", защото желанието на тези партии, които подписахме споразумението е формата да бъде като "Синя коалиция". Чисто формално наименованието за местни избори може да повтаря това за национални избори. Но не това е най-важното. Партиите, които сме в дясно и център дясно работим заедно и имаме желание да обединим усилията си да нарастнем повече като хора, заети с тази дейност. Като видяхме, че на парламентарните избори този формат дава резултат, виждаме в момента на национално ниво предложенията, идеите, реализацията, която "Синята коалиция" осъществява като законодателство и чисто оперативно подпомагането на управлението на държавата имат ефект в обществото. Имаме желание това да се повтори и на местно ниво. Нашите идеи и принципи изцяло се базират на чисто политически аргументи свързани с икономиката, стандарта на живот на хората. Нямаме цели някой да стане общински съветник или някой да се нареди някъде, да се види по телевизията или да си чуе гласа в Общинския съвет. Основното е тази коалиция да доведе до съвместни усилия за обединяване на повече хора, които мислят и действат като нас.

- Този плюс в наименованието на коалицията кои партии включва?

В.Ч.: Можем да посочем "Зелените", "Новото време", земеделците, БСДП, които са ни естествените партньори.

Г.М.: Създали сме политическа рамка, с която да дадем възможост на другите десни партии да бъдат добре представени. От една страна елиминирайки рисковете на самостоятелното явяване при намаляване на формата на ОбС от 51 на 41 общински съветника, залагаме върху две неща. Основното е - тази коалиция да бъде актуална за целия мандат на Общинския съвет. Нейната работа тепърва ще започне след изборите. Затова искаме да поканим и други партии да се включат, и да участват активно в управлението на града чрез нея. Вторият съществен момент и твърдя, че досега никой не е поемал такъв ангажимент, въпреки че досега не сме коментирами конкретни имена на кандидати за общински съветници, те ще имат задължението да представляват всички организации, които влизат във формата на "Синята коалиция". Казано по-просто ще даден възможност на по-малките десни партии и организации да бъдат наистина представлявани.

Защото какво става в момента? Всеки си мисли, че може да постигне някакви резултати на избори. Явява се, получава малко над 1000 гласа и с тях не може да представлява хората, които са гласували за него. Смятам, че ние даваме възможност тези гласове да не се разпилеят и хората да бъдат представлявани и чути от администрацията.

В.Ч.: Механизмите на едно такова обединение, освен останалите аргументи, които изложихме е, че то ще повиши компетентността на хората. То ще даде възможност на хора, които са в периферията да покажат заинтересованост и да реализираме повече идея за повишаване на стандарта ни на живот.

- Кой ще гарантира, когато вашите общински съветници влязат в местния парламент, че ще продължат да бъдат част от формата "Синя коалиция" и как ще бъдат предпазени от изкушението да преминат към други партии? Свидетели сме как във всеки Общински съвет има разцепване на групи. В този единият общински съветник вече не е представител на СДС...

В.Ч.: СДС се поучи от тази грешка, която стана на миналите местни избори. Поради тази причина ще бъдем много старателни при обсъждане на кандидатурите за общински съветници. Ще заострим вниманието на партньорите ни от коалицията, така че да подберем кандидати, в които сме сигурни, че няма да изменят на идеите и убежденията си. Всеки има право да промени възгледите си, ако не е съгласен с общите решения. Негово право е, според мен, и морално задължение, да напуне групата и да отиде там, където счита, че по-добре са представени законово неговите  идеи. Но той трябва да напусне групата в Общинския съвет.

Г.М.: Неслучайно акцентирах върху това, че преди да коментираме конкретни имена, трябва да се знае, че тези общински съветници трябва да поемат ангажимента да представляват повече организации извън тази, която ги е номинирала в листата. За първи път имаме нагласата да направим един формат, освен ръководствата на партиите, които ще влязат в "Синята коалиция", плюс общинските съветниците и да се даде възможност на експертите да се включат и да работят.

- Какъв е профилът на кандидат-общинския съветник на "Синя коалиция"?

Г.М.: Нека първо да дефинираме, какъв е проблемът. Ние в момента сме в окото на една изключително сериозна икономическа криза, много притеснителна. На този етап голяма част от усилията трябва да бъдат насочени към преодоляване на тази криза. До колкото това зависи от местната власт. За съжаление голяма част от решаването на проблемите зависят от правителството и се решават на централно ниво, но някои неща могат да се свършат и на местно ниво от общинските съветници. И в тази връзка имаме самочувствие като десни партии, като част от "Синята коалиция". Никой не оспорва, че правителството на ОДС успя в рамките на 8-10 месеца да изкара страната от много сериозна икономическа криза. Най-малкото, което ще направим е да търсим опита, защото този опит е при нас. По мое виждане има дефицит на специалисти в този Общински съвет. Всеки един, ако го разгледаш поотделно, сигурно се е доказал в професията, в която се е развил и сигурно затова е там. Но за мен слабото звено в момента е много повече Общинския съвет, отколкото администрацията.

В.Ч.: Хората, които ще бъдат в общинската листа трябва да бъдат утвърдени професионално. Да са доказали, че могат да се грижат за собствените си семейства и бизнес или професията, в която работят за някого, за да могат да бъдат полезни с професионалните си знания и умения като общински съветници. За мен този опит в местния парламент ми даде отговор какъв трябва да бъде общинския съветник. Не е нормално да бъдеш избран за общински съветник и 2 години да се учиш да работиш като такъв. Това е загуба на моето време като избирател и като данъкоплатец. Искам нашите общински съветници да бъдат подготвени да се срещнат с работата като общински съветници. Участието веднъж в местния парламент не е предпоставка за това. Всеки интелигентен човек може да се справи с това. Всеки трябва да е с морал, той ще бъде нашето лице което ще представлява нашите интереси.

Кандидат-общинският съветник на "Синята коалиция" не трябва да е бил член на БСП, БКП, да не членува в друга партия, да не бъде кандидат в друга листа.

- Вашите членове и симпатизанти одобряват ли действията на ръководствата на партиите и по какъв начин ще работите заедно, а не по отделно в рамките на "Синята коалиция"?

В.Ч.: През 2009 година на парламентарните избори пак работихме като "Синя коалиция" заесно с "Гергьовден", които не бяха формално във формата, но ни подкрепиха, смятам че и сега ще работим така. Организациите са загърбили личностните си конфликти. Ако преди са се боричкали кой къде да се подреди в листата, в момента такъв процес не се наблюдава. Сигурен съм, че при разговорите с другите партии няма да го срещнем. Толкова години натрупан политически опит, политическита партии и организации узряха за идеята да работят заедно и съвместно и да преследват една обща цел.

Г.М.: Това не е ново състояние за нас. Тук, в Бургас нашите действия дават резултати. Не бих допуснал затова, че някъде другаде в страната или в централата е случва нещо и то да пречи на нашето добро партньорство. Силно се надявам това, което правим в Бургас да даде добри резултати и аргументи, това да се реализира и на национално ниво.

Не ми харесва състоянието на десницата в момента. Защото цялата социология, която гледаме дава ясно да се разбере, че голяма част от хората се определят като дясно мислещи. Същевременно ние не сме направили достатъчно да ги представляваме активно. И всяко усилие в тази посока трябва да продължи, защото като цяло през последните 10 години минахме през едни по-екзотични модели на управление и виждате в какво състояние се намираме в момента.

- Как ще бъде редена листата и кой ще бъде водача, от коя партия?

В.Ч.: По този въпрос сме се разбрали вече, но нека го оставим за по-късен етап. Нека се разберем и с останалите ни партньори. Вътрешно организационно как сме решили да подредим листата не би трябвало да има такова значение. Уговорката е според постигнати резултати на предишни избори и т.н. Това са неща от кухнята За нашия избирател ще е по-важно кой ще го представлява, а не кой къде ще е подреден. Това е нещото, което сме надскочили по отношение на количество и качество.

Г.М.: Не можем да избягаме от резултатите, които сме постигнали до момента и не е необходимо. Това е някаква основа. Разчитаме, постигнатото в момента на национално и местно ниво да бъде база, с която ще се съобразим и да надградим. Да се обърнем към всички десни избиратели. Няма как тези съотношения да не бъдат спазени в листата. Тези неща вече са преодоляни и няма как да има проблеми при реденето на възловите места в листата.

В.Ч.: Искам да дам един пример в тази връзка. В парламента "Синята коалция" има 10 представители на СДС и 5 на ДСБ и ако не бяхте задали въпроса, нямаше да се замисля, колко са представителите на единия и на другия, понеже те работят като едно. Такава ще бъде и нашата цел. Затова няма значение кой колко представители има и къде са подредени.

Г.М.: Примерът е доста удачен. Опитваме се този модел да го направим и в Бургас. Надявам се в този четиригодишен мандат да се говори за екип под шапката на "Синята коалиция".

- Кой ще е кандидат-кметът на "Синята коалиция"?

Г.М.: Най-добрият кандидат-кмет, който ще се яви на изборите в Бургас. Това е въпрос, който тепърва ще разглеждаме и то доста сериозно. Факт е, че в това споразумение имаме опция и да подкрепим друг кандидат и това е доста логично по простата причина, че в момента и настоящия кмет е подкрепен и от "Гергьовден", СДС, ДСБ и ще е безотговорно да го изключим това като вариант. Но още не сме чули неговото решение дали ще се кандидатира за втори мандат.

В.Ч.: Ако сегашният кмет не бъде водач на партийна листа, бихме го подкрепили чрез правилата, които сме приели като коалиционни партньори. Едни от нашите изисквания, които сме поставили като условия е подписване на споразумение за управлие на града. Следващият вариант, който стои пред нас за обсъждане е самостоятелна кандидатура, в случай че не бъде подкрепен Димитър Николов. За тази кандидатура имаме принципно съгласие да бъде подкрепена от всички участници в коалицията.

- Партийна ли ще бъде тази кандидатура?

В.Ч.: Това е изискване, което не сме поставили изрично. Кандидатурата може да не бъде партийна.

Г.М.: Ще се търси максимално приемлива кандидатура. Редно е да разширим още малко този формат. В напреднала фаза сме на тези разговори и тогава, когато го разширим ще коментираме кандидата за кмет.

- Може ли "Синя коалиция" да се яви в този формат на национално ниво с кандидат за президент?

В.Ч.: Ако бъде регистрирана "Синята коалиция" за президентски избори и за местни избори то номера на бюлетината ще бъде един и същ и за двата вида избора. Нашата цел този номер да го запазим в случай на национално споразумение за местни избори, защото то още не се е случило.

Г.М.: Не е невъзможен вариант разбира се. Оачква се да бъде предложена такава номерация и да започнат разговори на нашите ръководства.

 

Галерия