Победителите бяха наградени на финала на турнира

Победителите бяха наградени на финала на турнира

Виторио Станков и Валерия Гърневска станаха шампиони на международния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години „Санта Марина Джуниър Къп“, който завърши днес на тенис център "Санта Марина" в Созопол. Българската доминация на турнира се допълни с изцяло български финали на сингъл, както и с шампиони на двойки.

Виторио Станков, който бе поставен под №2 в основната схема, спечели титлата без загубен сет, като във финала победи Васил Русанов с 6:2 7:5. Преди това по пътя към успеха Станков отстрани последователно Божидар Шишков, състезаващия се за Русия Георги Красутин, Самуил Пешев и румънеца Лука Туика.

При девойките водачката в схемата Валерия Гърневска и Елеонора Тонева изиграха много оспорван финал, в който Гърневска се наложи със 7:5 7:5 след близо два часа и половина игра. Гърневска също не загуби нито един сет в турнира, побеждавайки Лаура Лаетем (Белгия), Елена Пападопулу и Симона Куку (Румъния).

Виторио Станков стана двоен шампион, след като заедно със Самуил Пешев победиха във финала на двойки Станислав Косев и Васил Русанов с 6:2 6:4. При девойките Анастасия Бързакова и Рафаела Симеонова спечелиха титлата с успех над Михаела Бобева и Мишел Ботика (Украйна) с 6:1 7:6(4).

Международният турнир за юноши и девойки до 14 г. бе първото голямо състезание в поредния богат сезон на тенис център. През следващата седмица тук ще се проведе турнир и до 16 години от календара на европейската федерация Тенис Европа, а от 14 до 21 май ще има турнир за юноши и девойки до 18 години от календара на международната ITF.

Домакините от Ваканционно селище Санта Марина изненадаха участниците с томбола за всички, които бяха настанени в Санта Марина или в официалния хотел Вива Маре Бийч Хотел. Утешителни награди получиха българинът Джейсън Гладуиш и белгийката Лаура Лаетем, а голямата награда – “all inclusive семеен уикенд“ в Спа Ризорт “Свети Иван Рилски”, Банско – бе спечелена от Емил Маринов.

Международните турнири на тенис център "Санта Марина" дават отлична възможност на младите български тенисисти да трупат както точки за международните ранглисти, така и състезателен опит в своята страна. През втората половина на годината за тук са предвидени още един турнир на Тенис Европа до 16 г., както и серия от три от изключително ценните комбинирани турнири за мъже и жени с награден фонд по 15 000 долара от календара на ITF.

Галерия