Шеф Манчев следеше процесът изкъсо в кухнята на ресторант Младост. Снимки Лина Главинова

Шеф Манчев следеше процесът изкъсо в кухнята на ресторант Младост. Снимки Лина Главинова

"Рибните ястия, които приготвихте са истински шедьовър - като вкус и аранжировка, достойни са да бъдат част от менюто на ресторант със звезда "Мишлен", каза шеф Иван Манчев на участниците в кулинарното състезание "Ти си ШЕФ-ът", което се проведе в ресторант "Младост" в Бургас. То е част от Националната кампания "Мисията е възможна" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България, а негов домакин бе Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

В кулинарната надпревара участваха пет отбора с ученици от IX до XII клас в гимназията и деца от социалните услуги, които се предоставят на територията на Община Бургас. Всеки един отбор беше ръководен от преподавател от ТОХ-а.

10-те ученици от ТОХ-а, които показаха кулинарни умения, се обучават по специалностите - "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение", "Кетъринг", "Производство на кулинарни изделия и напитки". Отборът, ръководен от преподавател Ганка Ангелова ще приготви рибни кюфтенца. Отборът с ръководител учителят Златинка Гочева ще прави рибена чорба. Инж. Илиана Илиева и нейният тим ще правят панирана риба. Отборът на инж. Росен Янакиев ще пълнен шаран, а този на инж. Никола Биволов ще приготви печена риба с гриловани зеленчуци.

Към тимовете се присъединиха и Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика и Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас. Водещ на състезанието бе телевизионния журналист Мира Добрева, а то не бе изпускано от поглед и от домакина на проявата - директорът на ПГТ - Силвия Пехливанова.

"Всички отбори, които участваха в състезанието са победители. Кулинарията е изкуство, а Бургас със своята морска кухня  е изключително вълнуваща кулинарна дестинация, развивайте я и вие, като млади, амбициозни и талантливи хора", каза на финала шеф Манчев, който опита и петте ястия, приготвени в продължение на два часа. Шеф Манчев следи отблизо целия работен процес и не скри удовлетворението си от професионалната  работа на екипите и нетрадиционният им подход към традиционни ястия.

Децата от социалните услуги, които участваха в петте отбора в кулинарната надпревара, откриха готвача в себе си под ръководството на преподавателите и на учениците. Така те станаха част от "Мисията е възможна" - национална кампания на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Тя стартира през месец октомври 2018 година и има за цел да популяризира постигнатото в процеса на деинституционализацията на деца, лишени от родителски грижи и подготовката на местната общественост за последната фаза на процеса. Основната цел на кампанията е всяко дете, лишено от родителска грижа, да расте в семейна или близка до семейната среда и да се реализира успешно в обществото. Идеята на кампанията "Мисията е възможна" е да спомогне за обединяване на всички страни в процеса (институциите, неправителствените организации и обществото) заедно да подкрепят децата в социалните услуги, за да може те да се реализират пълноценно в обществото.

Галерия