Във Варна се очаква да пристигнат най-добрите пилоти на Аероклуб Румъния

Във Варна се очаква да пристигнат най-добрите пилоти на Аероклуб Румъния

Националният отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка - "Ястребите на Румъния", ще проведе авиошоу за Деня на Варна -15-ти август. Жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета "Extra 300" най-добре от района на Морската гара Варна в празничния 15-и август около 19 часа, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних.

В града се очаква  да пристигнат най-добрите пилоти на "Аероклуб Румъния", които през миналата година спечелиха серия отличия в състезания по въздушна акробатика, сред които и 23-годишната Андреа Банесару, една от малкото жени-асове в Европа на тази възраст. Солова демонстрация пред публиката ще представи Георги Ротару, един от най-опитните летци на Румъния и председател на столетния "Аероклуб Румъния".  Авиошоуто съвпада и със 100-годишнината от основаването на румънския клуб. То се провежда със съдействието на Община Варна, Летище Варна, Параходство БМФ, Старгейт Меритайм, Пристанище Варна и хотел „Аква“.

Въздушното шоу ще се проведе само при благоприятни метеорологични условия. Ако се наложи да бъде отложена, е предвидена резервна дата, обясниха организаторите. Категорично се забраняват полетите с дронове във временно отделената зона.

Във Варна 15-ти август ще бъде обявен за неработен ден, като се очаква утре Общинският съвет да гласува решението.

Празничната програма в Деня на Варна ще започне в 8.30 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“ със Света литургия, а в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено издигнат флагът на Варна.  На ключови места в града - на входа на Морската градина, край фонтана на площад „Независимост”, в Летния театър, на отворената зона на пристанището ще има концерти с музикални изпълнители от различни жанрове и с развлекателна програма за децата. От 20 ч. на сцената на Летния театър ще бъдат връчени високите звания и отличия „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.