Брандираният автобус се движи по линия номер 9 на градския транспорт на Бургас. Снимки Лина Главинова

Брандираният автобус се движи по линия номер 9 на градския транспорт на Бургас. Снимки Лина Главинова

Автобус, брандиран с ликовете на Пейо Яворов и Иван Вазов, пътува по улиците на Бургас. Инициативата е на Регионална библиотека "Пейо Яворов" и е по повод 130 години от създаването й. От двете страни на автобуса се виждат образите на патрона на библиотеката - Яворов, който "пътува" в компанията на патриарха на българската литература Иван Вазов и на Алеко Константинов. Под образите им се чете слоугъна: "Пътувай, чети, обичай... Бургас!". На гърба на превозното средство "са се облегнали" двама емблематични за Бургас автори - поетите Петя Дубарова и Христо Фотев. Снимката на двамата е много популярна и е правена преди години в Бургас.

Брандираният автобус ще изпълнява курсове по линия 9, която свързва двата комплекса - "Меден рудник" и "П.Р.Славейков".

"Искахме да покажем, че сме иновативни и различни", сподели директорът на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Мария Бенчева. Бургаската библиотека е първата в страната, която брандира автобус. По този начин културният институт отправя и провокация към четящите хора.

Някои от пътуващите в автобуса не бяха забелязали, че отвън са ликовете на български класици. "Много добра идея", призна бургазлия, който вече се е качвал в брандираното превозно средство.

Сред първите, които видяха автобуса бе и заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, която стоически прекара 20-а минути на студа заедно с журналистите, за да зърне 9-ката.

Това е първото от поредицата събития, с които библиотеката ще отбележи своя 130-и рожден ден тази година.

Галерия