Изложбата бе открита в Деня на българското кино. Снимки Лина Главинова

Изложбата бе открита в Деня на българското кино. Снимки Лина Главинова

Йероглиф изписан на кино плакат предизвикал смут сред японски моряци. Корабът акостирал на бургаското пристанище през 80-те години на миналия век, а 15 от моряците, които слезли на сушата, влезли директно в кино "Септември". Вниманието им било привлечено от йероглифите изрисувани върху плаката. Отправяйки се към касата моряците поискали билети и попитали на английски продавачката: "Секс?", "Порно?". Стресирана жената започнала да клати отрицателно глава. Комичната на глед случка завършила с положителен край, но с обяснения, които давала пред ръководството на киното тогава художничката Радка Караиванова. "Рисувах плаката на японския филм, който беше на социална тематика. Но си харесах едни йероглифи от списание и реших да ги добавя, за да придам повече изящество в плаката без да знам, какво е тяхното значение. Оказа се, че така се изписвало на японски секс и порно. За щастие ми се размина и трябваше само да нарисувам отново плаката без да прибавям йероглифи". Тази история разказа бургазлийката на откриването на изложбата си с плакати "С дъх на кино". Събитието съвпадна с Деня на българското кино и бе в навечерието на Нова година по стар стил.

Изложбата се организира със съдействието на Община Бургас с медийното партньорство на сайт chernomorie-bg.com. В нея са включени плакати на култови филмови заглавия, сред които и носители на наградите "Оскар" и "Златна палма". С тях са били рекламирани филмите преди прожекциите им в някогашното кино "Септември". Като част от екипа на киното Радка Караиванова е нарисувала десетки плакати за български, съветски, американски, японски, полски и други филми. "Събираха ни в колегите от цялата страна в София, където гледахме филмите, които предстоеше да бъдат показани по екраните. След това всеки си прибираше в града, от който е и  рисуваше плакатите. Рисуваше се върху картон с водни бои и с четка", сподели Радка Караиванова. Плакатите са издържали изпитанието на времето и са запазени в добро състояние. Цветовете не са избелели, образите на героите ясно се открояват, а важен елемент от всеки плакат е и шрифта, който е използван за изписване на заглавието на лентата и на актьорите.

В експозицията са събрани 15 плаката от филми, излезли на големия екран през 80-те и 90-те години на XX век. Посетителите на изложбата могат да видят плакатите към "Вкус на бисер" - 1984 година с режисьор Вили Цанков с участието на Георги Черкелов, Анани Явашев, Йосиф Сърчаджиев и други, "Извънземното" - 1982 година на режисьор Стивън Спилбърг, "Рамбо III" - 1988 година на режисьора Питър Макдоналдс участието на Силвестър Сталоун, "Турист по неволя" - 1988 година на режисьора Ларънс Казданс участието на Джина Дейвис ("Оскар" за поддържаща роля) и Бил Пулман, "Зов за завръщане" - 1990 година на режисьора Пол Верховен с участието на Арнолд Шварценегер и Шарън Стоун и други.

Сред гостите на откриването бяха общинският съветник и общински председател на БСП - Бургас - Живко Господинов, Маруся Любчева - основател на сдружение "Черноморски институт", бивш евродепутат и бивш зам.-кмет в Община Бургас, дългогодишни служители в "Кинефикация" - Бургас, киномани, приятели.

Изложбата може да бъде разгледана през следващите две седмици при вход свободен.

Галерия