Тоска ще бъде представена на 16-ти декември. Снимки Държавна опера

Тоска ще бъде представена на 16-ти декември. Снимки Държавна опера

Йоана Железчева ще дебютира в операта "Тоска" на бургаската сцена. Спектакълът е на 16-ти декември от 19.00 часа в залата на Държавната опера. Първокласен е целият солистичен състав, който ще представи драматичния сюжет на "Тоска" в петък. Под палката на именития маестро Иван Кожухаров, на сцената на Бургаската опера в петък излизат: в ролята на художника Марио Каварадоси, любимият на Тоска, с когото ги свързва красива любов, белязана с трагичност и обреченост, гостува тенорът Валерий Георгиев, добре познат на публиката в Бургас със запомнящите си превъплъщения. Като жестокия Барон Скарпия ще се представи именитият баритон Крум Гълъбов - гост. 

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Диман Панчев. Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета, полицейски агент, ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, Тъмничар – Иван Грозев, Овчарче –  Лина Пеева. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прекрасните певци от детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева.

На сцената на Операта на 16-ти декември ще звучи красива музика, чрез която ще бъдат представени драматични страсти, изграждащи трагичния сюжет на "Тоска" в с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове.  Под палката на маестро Иван Кожухаров ще бъде разказана една тъжна история с фатален край – апотеоз на истинските чувства и непредадено достойнство. Маестро Кожухаров изработва – вещо, с много отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд. Режисурата на "Тоска" е на доц. д-р Александър Текелиев – като постановъчните търсения акцентират върху дълбокото изследване на човешките действия, причините, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Художник на костюмите на солистите е Денис Иванов – млад многостранен творец с оригинални и мащабни авторови идеи. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

Галерия