Тоска ще бъде представена на 11-ти юли в Летния театър. Снимки Държавна опера Бургас

Тоска ще бъде представена на 11-ти юли в Летния театър. Снимки Държавна опера Бургас

йоана Железчева влиза в ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си примадона Флория Тоска в едноименната опера на Пучини, която ще бъде представена на 11-ти юли пред бургаската публика и гостите на града. Началото ще бъде дадено в 20.30 часа на сцената на Летния театър. Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", които се провеждат за XVII-ти пореден път и се организират от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Тази година световната културна общественост отбелязва 100-годишнината от земната кончина на гениалния италиански композитор Джакомо Пучини. Бургаският културен институт я отбеляза с мащабна гала „Вива Пучини“ през м. април в залата на Операта, под палката на Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. На 11-ти юли предстои значимо събитие под знака на тази годишнина.   

Под диригентството на Иван Кожухаров всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд. Великолепно звучащ е оркестърът под неговата палка, със забелжително изградена динамика, следваща логиката на драматургичната линия, и осезаемо отношение към посланията на изумителната музика на Пучини.

Изключителни ще бъдат солистите на "Тоска". Хорът и оркестърът ще допълнят цялостното внушение за трагична обреченост – чрез блестящо изградена динамика и смислово‐емоционални амплитуди. Красивата мелодика на Пучиниевата музика ще бъде "разлистена" - фраза по фраза, втъкала органично посланията на драматичната история с фатален финал. Вълната на чувствата в спектакъла преминава и плавно, и на тласъци, следващи логическата линия, достигайки до присъстващите - чрез вложената в звука енергия. Хорът – и на сцена, и зад завеса, звучи напълно слят с цялостната драматургична линия, извайвайки монолитния облик на историята, която, макар и случваща се в рамките на няколко дена, носи всички нюанси на дълбокия психологизъм. 

В ролята на примадона Флория Тоска на 11-ти юли бургаската публика и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят изключителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева. Не е преувеличено, че именно Тоска се очертава да се утвърди като най‐силните образи, изградени от Железчева, която сякаш отваря нови пространства с неподражаемия си тембър, и в тях рисува чрез нюансните проявления на гласа си. Блестящото сопрано отново ще докаже класата си – като ярко сценично присъствие, емоционално сливане с образа, претворен чрез цялата дълбочина на нейната артистична същност, чрез брилянтно изградените нюанси на драматичния персонаж, с целия спектър на чувствата – от нежния копнеж до трагиката на фаталния избор. Филигранно изградена динамика и красота в извайването на фразите, богата темброва палитра и финес, съчетан с необикновена сила – истинска Тоска, въплътена в звук и цялостен образ.

Първокласен е целият солистичен състав, който ще представи драматичния сюжет на "Тоска" в четвъртък. Под палката на главния диригент на Бургаскатао опера Иван Кожухаров, на сцената в Приморския парк в четвъртък излизат: в образа на художника Марио Каварадоси, любимият на Тоска, влиза тенорът Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и Държавна опера – Бургас.

В образа на безмилостния и неумолим в жестокостта си Барон Скарпия ще се превъплъти именитият баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Република Северна Македония и Държавна опера – Бургас.

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Диман Панчев, който представя образа убедително и с емоционална дълбочина. Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета, полицейски агент, ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне - басът Петър Тихолов, Тъмничар - Иван Грозев, Овчарче - Стефка Христозова. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера - Бургас, както и прекрасните певци от Детски хор "Милка Стоева".

Режисурата на "Тоска" е на доц. д-р Александър Текелиев. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева.

Билети за "Тоска" - на касата на Операта, работно време: 10 .00 - 18.00 ч., почивка - 14.00 - 14.30 ч.; Билетен център "Часовника", работи в събота и неделя, в неделя - само за билети на събитията на Операта.

Галерия