Кармен от Бизе ще бъде представена този петък в бургаската Опера

Кармен от Бизе ще бъде представена този петък в бургаската Опера

Йоана Кадийска дебютира като Кармен на бургаска сцена този петък, 24-ти ноември, от 19.00 часа. Оркестърът на Операта ще бъде дирижиран от гост-диригента - маестро Сунай Муратов.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб „Кармен“ винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

На 24 ноември бургаската публика ще има възможността да стане съпричастна на дебюта на прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Кармен, в сценично партньорство с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия, лутащ се между помитащата страст към Кармен и повелите на традициите.

Обяснимо е вълнението на младата солистка на Бургаската опера Йоана Кадийска преди спектакъла, ето какво послание отправя тя към почитателите на една от най-обичаните оперни заглавия: „Оперни страсти и магия – това е “Кармен” – символ на смелостта да живеем и обичаме с пълния заряд на сърцето си. За мен е огромна чест и отговорност да бъда част от този спектакъл, в който всяка нота и всяка дума е изпълнена с емоция и страст, които с радост ще пренеса до вас. Щастлива съм, че ще споделям сцената с изключително талантливи артисти и вярвам, че изпълнението ни ще ви предложи пътуване, в което музиката, емоцията и историята се сливат в едно незабравимо преживяване. Каня ви – от сърце, да се присъедините към нас на 24 ноември от 19:00 часа в залата на Държавна опера – Бургас и да станете част от една магична вечер. Нека заедно се потопим в света на операта!“.

В петъчната вечер на 24 ноември тенорът Даниел Дамянов, който се отличава с мек галещ тембър и емоционална дълбочина на пресъздаваните образи и многократно е изпълнявал ролята на Дон Хосе – и на сцената на Бургаската опера, и на сцената на Софийската опера и балет, ще се превъплъти отново в персонажа на трагично влюбения в Кармен мъж, борещ се с бушуващите страсти с неговото изкушено и излъгано сърце. Очаква се Даниел Дамянов да се впише блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с Йоана Кадийска, която ще представи целия спектър от същността на най‐прочутата циганка в света на изкуството – Карменсита. Именитият баритон Марян Йованоски, солист на Бургаската опера и Националната опера на Северна Македония, ще бъде матадорът Ескамилио, който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка.

Марян Йованоски бе безапелационен в ролята на спектакъла на „Кармен“ на сцената на Бегликташ през м. август т. год. Чудесното сопрано, с лирико-драматични оттенъци на тембъра – Нона Кръстникова, ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела – тя изгради запомнящ се образ на Микаела по време на спектакъла на „Кармен“ през м. март 2022 г., на сцената на Бургаската опера. Нона Кръстникова бе в ролята на Донна Елвира в забележителния спектакъл на операта от Моцарт „Дон Жуан“ – на 17 ноември в залата на Операта, под палката на Димитър Косев, бе водеща и пя в партньорство с друг солист от артистичния каст на „Кармен“ – Марян Йованоски, на третия концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ – на 18 ноември. „Кармен“ е поредното сценично предизвикателство за нея – след блестяща лятна серия в оперни и оперетни роли, както и в концертни прояви. Басът Делян Славов ще бъде Капитан Цунига. Като Фраскита ще се представи сопраното Стефка Христозова

Мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката, ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, баритонът Йордан Христозов – Моралес. Режисьор на постановката е Дарина Главанакова-Бакърджиева, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов.

В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Специални гости на сцената на Операта ще бъдат чудесните млади певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, които са желан гост в спектакли на Бургаската опера, придават несравним колорит и носят виталната атмосфера, характерна за младостта.

Билети за „Кармен“- на касата на Операта, каса "Часовника".

Галерия