Йордан Кисьов провокира ценителите с живописните си платна. Снимки Бургас без цензура

Йордан Кисьов провокира ценителите с живописните си платна. Снимки Бургас без цензура

Художникът Йордан Кисьов откри самостоятелна изложба живопис в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

Той е роден през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

През 1972 година започва работа като уредник в Художествената галерия в Силистра, като от 1990 до 2013 година е неин директор.

Йордан Кисьов е един от най-изявените български художници през последните десетилетия. Член е на Съюза на българските художници от 1976 г. През 1986 г. получава званието "Заслужил деятел на културата".

През 2020г. е носител и на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора".
Йордан Кисьов е реализирал голям брой самостоятелни изложби; участва и в различни пленери и биеналета, организирани от СБХ. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

“Това са живописни произведения, наситени с въображение и силна творческа енергия, разнообразни в тематика, изразни средства и пластичен език, произведения, които активират пространството извън себе си и излъчват енергията на емоциите и сетивата", споделя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, която от години изследва работата на художника.

Галерия