Художникът избра да открие изложбата си на рождения си ден. Снимки Лина Главинова

Художникът избра да открие изложбата си на рождения си ден. Снимки Лина Главинова

Едни черпят за рожден ден с богати трапези. Има обаче други, които избират да почерпят за празника си с изкуство. Второто най-подхожда на художника Йордан Маринов. Навръх рождения си ден маринистът почерпи за 73-ия си рожден ден с изложба живопис. Данчо, както го наричат приятелите и колегите му, нареди 36 живописни платна в галерия "Бургас".

"Йордан Маринов не може да се определи, като бургаски или поморийски художник. За него може да се каже, че е голям художник. Той е човек, който безкрайно е влюбен в морето и отдава целия си живот и творчество на него", с тези думи откри експозицията галеристката Вили Тодорова. Данчо Маринов за втори път гостува в частната галерия на бизнесмена и меценат Руси Куртлаков. Художникът е поласкан от предложението му да нареди картините си навръх рождения си ден.

В тази изложба маринистът се завръща към старите сюжети отпреди 20 години, но предствени по нов негов си и романтичен начин. Зрителят няма  да види популярните Данчови ябълки, лодки, самотни гларуси. Сега пред публиката той показва различни натюрморти.

"За тази изложба се постарах картините да бъдат рамкирани по различен начин. Само две от 36-те платна са без рамки, защото самите те изпъкват достатъчно без да бъдат затваряни в рамка", сподели Йордан Маринов.

"Картините в ателието  ми стоят самотни. Усещам как те страдат, както и аз. Страдат, защото имат  нужда от очи, за да ги гледат. Затова ги показвам на публиката", откровеничи художникът. Маринов е един от малцината бургаски артисти, който всяка година откриват по три самостоятелни изложби. Една от причините е, че има още какво да сътвори и да покаже на ценителите си. А дургата е, че Данчо е един изключително продуктивен творец. Художник, които може да се види всеки ден, как бърза към ателието си, за да рисува. През годините той не се поддаде на нито едно модно течение и именно това го отличава от останалите му колеги. Така той остана верен на на своя индивидуализъм.

За откриването на изложбата на рожденикя от Франкфурт дойде и дъщеря му Яна. От години талантливата пианистка твори и живее в Германия.

Галерия