Данчо Маринов отбелязва 75-ия си рожден ден с изложба. Снимка и репродукции Лина Главинова

Данчо Маринов отбелязва 75-ия си рожден ден с изложба. Снимка и репродукции Лина Главинова

Йордан Маринов празнува на 16-ти октомври 75-ия си рожден ден. Данчо, както всички негови колеги, приятели и близки го наричат, ще черпи за своя юбилей с изложба живопис и с квалитетно вино. Навръх своята годишнина творецът не спира да е младежки емоционален, лъчезарен, щастливо усмихнат... И до ден днешен той определя себе си като духовно луд. Луд, не буквално като пациент с такава анамнеза, а духовно луд за изкуството, красотата, любовта, слънцето, морето, цветята, за живота...

И ако прекрачите утре вечер прага на залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22 ще се докоснете до неговите живописни платна. Ще видите творецът - художникът - авторът Йордан Маринов, който с творбите си се изповядва искренно и от сърце пред нас.

Изненада за публиката ще бъдат четирите му живописни картини - голям формат. Това са творби, рисувани от Данчо Маринов през далечната 1978 година. Това са картината "Барселона", на която художникът е увековечил колегите си Кирил Симеонов, Кольо Кехайов, Стойка (съпругата на Данчо б.а.), самият автор и дон Педро - гитът на бургаските художници в страната на Ел Греко (Испания). Следват другите три платна, рисувани преди 41 г. от Маринов, а именно - "Всекидневие", "Юблейни дни" и "Стълбата". "Тези картини излагам за първи път пред бургаска публика. Не се срамувам, защото са рисувани още от времето на социалистическия реализъм. В тях няма да видите убийства, катастрофи, палежи. Имам още 10 картини от този период, може би след време ще ги покажа в самостоятелна изложба", сподели пред сайт "Черноморие" Данчо Маринов.

В живописната си изложба юбилярът - художник се представа и с масла, рисувани от него през миналата и тази година. Темата в тях е любимото море, мъката на художника, рибари, зимни пейзажи от Велико Търново, островите - "Света Анастасия" и "Свети Иван". И на централно място в залата на художниците е портретът на Яна - лъчезарната и талантлива щерка на Йордан и Стойка Маринови.

Сайт "Черноморие" честити в аванс 75-тия рожден ден на Йордан Маринов. Желаем му живот до здраве и нестихваща енергия, и вдъхновение да твори още дълго.

Галерия