Градът ни има достатъчно много талантливи и добри спортисти, смята Янков

Градът ни има достатъчно много талантливи и добри спортисти, смята Янков

Общински стипендии да получават бургаските деца, които постигат спортни успехи. Това предложение направи един от най-успешните бургаски спортисти Йордан Янков - Руския. Световният и европейски шампион по муай тай и кикбокс бе гост в студиото на кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков на тема Спорт.

"Смятам, че Община Бургас има достатъчно средства за подобни стипендии, да не говорим, че така ще се стимулират и останалите деца да тренират повече. В Америка има такава успешна практика. Клубовете, които постигат добри резултати, трябва да бъдат подпомагани. Субсидирането трябва да е прозрачно и справедливо. За съжаление често пъти в бургаската десетка за най-добри спортисти попадат хора, които далеч не са го заслужили, напълно неизвестни за никого. Общината също така може да играе ролята на посредник между спортните клубове и бизнеса", коментира Руския.

Действащият световен и европейски шампион по муай тай сподели, че по отношение на развитието на спорта в Бургас не може да се работи на парче. Той даде като пример Ирландия, където имало точно определени приоритети за развитие. Нямало значение кой е на власт - леви, десни или центристи, самият спорт се приемал като дългосрочен проект.

"Общината трябва да субсидира спортните клубове, но това трябва да става прозрачно. Нека първо се виждат резултати им, за да не дават пари на фантоми. Ако един клуб работи добре, постига резултати, нека и субсидията му бъде увеличена. Това ще е стимул за всички занимаващи се със спорт в Бургас. Ще се вдигне и конкуренцията. Много от отборите сега не могат да си позволят и да използват сегашните бази, защото цените им са много високи. Би могло да се помисли и за някакви финансови облекчения за представителите на бизнеса, които подпомагат спорта в Бургас. Градът ни има достатъчно много талантливи и добри спортисти. Нужно е зад тях да има един силен общински гръб, който да им дава стабилност и сигурност, за да постигат по-големи успехи", заяви Янков.