Началото на традицията е поставено по времето на кмета Йоан Костадинов. Снимки Лина Главинова

Началото на традицията е поставено по времето на кмета Йоан Костадинов. Снимки Лина Главинова

За 13-и пореден път тази вечер ще бъдат включени светлините на коледната елха в Бургас. Екипът на "Черноморие" се порови в архивите, за да ви направи съпричастни с началото, когато е положена традицията. За първи път официално светлините са включени по време на третия мандат на кмета Йоан Костадинов. Това става на 21-и декември 2004 година. Тогава елхата, което е в центъра на тържествата е естественото дърво, което се издига в градинката срещу сградата на Общината, на площад "Атанас Сиреков". Две последователни години в церемонията участват - кметът Костадинов и талантливи бургаски деца.

През 2006 година от екипа на Йоан Костадинов канят Нели Иванова - бургазлийката, която е победител в първото издание на тв реалито "Сървайвър", за да включи заедно с кмета светлините на елхата. Това става на 19-и декември 2006 година.

Година по-късно местните избори печели Димитър Николов. Традицията, поставена от предшественика му продължава, но церемонията се мести на 6-и декември - Никулден - празник на Бургас. Мястото на празника вече е друго - площад "Тройката", където се издига от няколко години изкуствена елха. Оттогава светлините на елхата се пускат от изявен бургазлия или известен българин. Първият който прави това заедно с кмета Димитър Николов на 6-и декември 2007 година е поетът Иван Ванев - автор на текста на "Бургаски вечери". През годините тази чест се оказва на композитора Тончо Русев, на актьора Георги Калоянчев, на младия изпълнител Рафи, на актьора Михаил Билалов (Джаро от сериала "Под прикритие"), на изявени бургаски спортисти и други.

Тази вечер празничният концерт ще започне в 17.30 часа на "Тройката". В него ще участват: Владимир Ампов - Графа, Тони Димитрова, Росен Сеновски, Иван Ченов,  НУМСИ "Панчо Владигеров", ПФА "Странджа", хор "Милка Стоева", Клуб по спортни танци "Бургас 75", Духов оркестър с диригент Христо Кожухаров
Водещи: Мария Силвестър и Ники Станоев. А кой ще натисне копчето, за да светнат коледните светлини? След броени часове ще стане ясно.

Галерия