Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий символично преля с червено вино пред бюст паметника на Васил Левски. Снимки Авторът

Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий символично преля с червено вино пред бюст паметника на Васил Левски. Снимки Авторът

За 150-ти път Бургас се поклони пред Апостола на свободата. Днес се навършва век и половина от обесването на Васил Иванов Кунчев - Левски. Десетки бургазлии се събраха пред бюст паметника му в Морската градина, за да станат свидетели на ритуала, с който се прекланяме пред подвига и святото дело на Левски.

Ритуалът започва с отдаване на военни почести и рецитал по сценарий на режисьора Христо Симеонов. Заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски) оправиха Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и представители на бургаското духовенство заедно с архиерейският наместник отец Севастиян. В края на молитвата и след като извърши символично преливане с вода и червено вино, Агатополският епископ Иеротей прочете своето слово за Апостола:

"Слово за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

Ще си позволя да започна словото си с възрожденското обръщение: братя българи!

Всеизвестно е, че нацията ни е немислима без Левски. Защото забрави ли се името му, ще изчезне и идеята за отечество. Ще бъдем като есенни листа, които ветровете развяват накъдето и както си поискат. Ще изгубим своята идентичност и едва тогава, когато сме се превърнали в данъчен номер, ще проумеем защо Дяконът е станал Апостол и защо не можем без него. Ще разберем, че Левски е направил най-трудната и най-мистичната революция - тази на човешките сърца. Защото ни е дал не само онова, което ни прави българи, той ни е дал онова, без което не можем да бъдем личности - онази спокойна отговорност и онази блага решителност, пред които дори и империите отстъпват.

Ето защо, днес 150 години след неговото обесване, всеки от нас може да повтори Ботевите думи и да каже: «стърчи, аз видях, черно бесило». И това е не само защото поезията и мистиката ни правят очевидци на събития, случили се преди векове, но и защото век и половина по-късно, тялото на апостола продължава да виси, със страшна сила. Ще попитате: за кого е страшна и с какво ни застрашава? Отговорът - мисля - е прост. Левски е страшен за всички, които вярват, че властта и парите са всичко. Защото, ако дори за миг допуснем, че свободата може да се купува или подярава като коледна пуйка, животът става наистина страшен. Тогава онзи февруари на 1873 г. ще се окаже вечен. И зимата, до края на времената, ще пее своята зла песен. И всичко ще бъде само тръни в полето. И студ, и мраз, и плач без надежда ще продължавят да навяват скръб на сърцето... Сякаш дори само това откритие да беше направил Ботев, пак щеше да е заслужил да го наричаме гений. От което би трябвало да следва фактът, че искаме ли докрай да проумеем делото на апостола, ще ни трябва и мъничко поетическа прозорливост. Или истински ум. Като онзи, който Бог дарява на чистите по сърце…".

Ритуалът продължи с поставяне на венци и цветя пред бюст паметника на Левски. Венци бяха поставени от името на духовенството, на институции, на политическите партии и коалиция "ГЕРБ", "Продължаваме Промяната - Демократична България" и други. С цветя пред паметника на Апостола се поклониха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, общественият посредник Тодор Стамболиев, Данка Георгиева - директор на "Държавен архив" - Бургас, Стефан Колев - председател на тракийско дружество "Странджа", областният координатор на "Има такъв народ" Тодор Иванов, общинският председател на ГЕРБ - Бургас Андрей Рунчев, общински съветници, представители на различни институции, граждани.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи на отбелязването на годишнината сведоха глави пред подвига на Васил Левски.

Галерия