Кметът на Варна Иван Портних взе участие в обучителен семинар на тема Здрави и активни. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних взе участие в обучителен семинар на тема Здрави и активни. Снимка Община Варна

Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов „Здрави и активни“, организирана от Фондация „Искам бебе“. В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв. 

„Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация „Искам бебе“ за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението „Здрави и активни“ е част от проекта „Младите българи - архитекти на промяната“, финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители.