Финалът на обиколката е планиран за 1-ви август в Бургас. Снимката е илюстративна

Финалът на обиколката е планиран за 1-ви август в Бургас. Снимката е илюстративна

За първи път Бургас приема финала на Международната колоездачна обиколка на България. Докладната записка с предложението за това е на съветникът Георги Маринчев. Тя бе подкрепена с 41 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се" на днешната сесия на местния парламент. 9 съветници не участваха в гласуването.

Обиколката е включена в календара на Международния колоездачен съюз (UCI) и е планирано да се проведе в периода - 28-ми юли - 1-ви август. Заявки за участие са подали над 40 отбора от цял свят, сред които - тимове от Италия, Франция, Чехия, Полша, Белгия, Швейцария, Холандия, Казахстан и други. За пръв път в историята на обиколката ще бъдат поканени отбори от клас "UCI ProTeam". Това са отбори, които имат право да участват в най-големите състезания в света, като обиколките на Франция и Италия, най-престижния еднодневен пробег Париж-Рубе и др.

От родната федерация по колоездене са отправили покана към Община Бургас като дългогодишен техен партньор тази година да бъде градът, който ще посрещне финала. Обиколката ще се проведе за 67-ми път.

В докладната си записка Георги Маринчев, който е и зам.-председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности в ОбС, предлага Община Бургас да участва финансово със сумата от 20 000 лева. Парите ще бъдат пренасочени от неусвоените средства от Световно първенство по свободно гмуркане, което няма да се състои, заради пандемията с COVID - 19.

С това решение съветниците записват името на Бургас в историята на Международната колоездачна обиколка на страната. Градът е бил в предишни години домакин на етап от обиколката, но за първи път в нейната история ще посрещне финала. Така жителите и гостите на града ще имат уникалната възможност да видят едни от най-добрите състезатели в този спорт.