Песента изпята от Стефан Илчев спечели наградата на публиката. Снимки Лина Главинова

Песента изпята от Стефан Илчев спечели наградата на публиката. Снимки Лина Главинова

За първи път в историята на националния конкурс за българска забавна песен "Бургас и морето" дуел определи песента, която получи първа награда на журито. Така статуетките отидоха при екипите на песните - "Как искам времето да върна" и "Неочаквано". Първата е по музика на Димитър Гетов и текст на д-р Джина Дундова, изпълнена от Симона Загорова, а втората е по музика на Димитър Атанасов, текст - Бистра Александрова, изпята от Димитър Атанасов и Гергана Великова.

Новият регламент, според който двете песни, събрали еднакъв брой гласове трябва да бъдат изпълнени отново, за да се избере най-добрата бе въведен през 2015 година. Това бе и годината, когато журито се качи на сцената на Летния театър в Бургас и гласува по десетобалната система пред очите на публиката.

Сигналът на 36-то издние на "Бургас и морето", което се организира от Община Бургас, прозвуча в 20.00 часа. За първи път в историята на възстановеното издание на конкурса и от началото на управлението си кметът на Община Бургас Димитър Николов излезе на сцената, за да открие фестивала, на чиято сцена са се родили 432 песни.

"Благодаря Ви, че сте сред нас на 36-то издание на конкурса. Той расте и се променя и става сцена за развитието на младите автор. Много критики се чуват за фестивала, но той ще го има,докато я има тази публика", каза Димитър Николов преди да открие тазгодишното издание.

Публиката в Летния театър чу12-те финални песни, които бяха избрани от подборната комисия. Жури в състав - Петър Алексиев, Силвия Кацарова, Димитър Маджаров, Мими Иванова и Развигор Попов и Георги Янакиев с гласовете си определиха най-добрите песни. След като "Как искам времето да върна" и "Неочаквано" получиха максималния брой точки всяка - 50 се стигна до дуел. На сцената се качи отново Симона Загорова, за да изпее песента. Дъщерята на Глория не скри вълнението си от възможността да бъде част от екип, който се бори за първа награда. След нея своята песен повторно представиха Димитър Атанасов и Гергана Великова. И след двете изпълнения журито им даде същия брой точки - по 50. Така за първи път музикален дуел определи песента победител.

"Блгодаря на г-н Гетов за спортсменството. Послучайност Гери е от Бургас, аз също. Тя е носител на две трети награди, аз на 3 втори награди от този конкурс, а сега заслужено печелим първа награда", каза Димитър Атанасов, когато вдига статуетката по време на официалното награждаване.

Втора награда не бе присъдена, а третата отиде при екипа на песента "Песен на любовта" по музика на СветославЛобушки, текст - Дани Милев, в изпълнение на Дани Милев. Тя получи 48 точки от журито.

За пета поредна година вестник "Черноморски фар" даде своята награда за най-добър текст. Той е към песента "Закотвени мечти" по музика на Росалин Наков и текст на Ангел Симеонов в изпълнение на Панайот Панайотов. Плакетът и грамотата връчи Силвия Шатърова - главен редактор на "Черноморски фар".

А наградата на публика грабна песента "Морско синя любов" по музика на Светослав Лобушки, текст на Ники Комедвенска в изпълнение на бургазлията Стефан Илчев. За тази песен гласа си дадоха 451 души от публиката. Броят на седящите места в Летния театър е 1970.

"Уважавам журито и изпълнителите, но вие - публиката сте моята десетка", заяви Стефан Илчев преди да изпълни на финала отново песента победител, според публиката.

Сценарият на конкурса за пореден път бе дело на композитора Стефан Диомов, а водещи за втора година бяха актьорите Мая Бежанска и Ненчо Илчев.

Галерия