Съветниците не одобриха нито едно от направените предложения за почетен гражданин. Снимка ОбС - Варна

Съветниците не одобриха нито едно от направените предложения за почетен гражданин. Снимка ОбС - Варна

За първи път от 10 години насам Варна може да остане без почетен гражданин по случай празника на града, който се отбелязва на 15-ти август - Успение на света Богородица. На днешното си заседание съветниците от Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет не одобриха нито едно от деветте предложения за удостояване с престижното отличие.

Номинирани тази година са - проф. д-р Димитър Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Варненския медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"; Борислав Ралчев - юрист, общественик и политик; Стефан Янев - спортист, спортен журналист,  публицист; Пенко Николов - състезател и треньор по хандбал; Елка Няголова - поетеса; Йорданка Ненчева - председател на асоциацията "Да съхраним жената"; Паню Панев - един от собствениците и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев - състезател, преподавател и треньор по борба; Милка  Кайкова - общественик, заслужил деятел на БЧК.

"Званието "Почетен гражданин" е символ на престиж и не бива да девалвира, а да се връчва само за изключителен принос и заслуги за развитието на общината", смятат членовете на Комисията.

Решението на Комисията по култура не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна, решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет за взимане на крайно становище.

Съветниците подкрепиха предложението Атанас Друмев Пеев - краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак "За заслуги към Варна" - златен. За същото отличие бе предложен и Николай Савов - основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество "Наследство", но той не събра достатъчен брой гласове.

С почетен знак "За заслуги към Варна" - сребърен, ще бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на народно читалище "Христо Ботев 1928", за приноса й в развитието на читалищното дело във Варна; Кирил Аспарухов - поет, журналист, шоумен и танцьор, който тази година става на 70 години; Петър Пасев - за цялостна дейност и принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.

Съветниците отхвърлиха предложението на Обединени спортни клубове "ЖСК - Спартак" шестима варненски спортисти и треньори да бъдат удостоени с почетен знак "За заслуги към Варна" - сребърен. В рамките на заседанието стана ясно, че на заседание на Обществения съвет по спорта е взето решение Здравка Саздова (художествена гимнастика), Ина Георгиева (художествена гимнастика), Светлана Юриевна (художествена гимнастика), Петър Господинов (борба), Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо) да бъдат наградени по подобаващ начин на тържеството по случай 100-годишния юбилей на ОСК "ЖСК - Спартак".

Общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя колега д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.