Иконата е открита при разкопките на крепостта Русокастро. Снимки РИМ - Бургас

Иконата е открита при разкопките на крепостта Русокастро. Снимки РИМ - Бургас

За първи път ще бъде показана икона от слонова кост пред широката публика. Тя ще бъде експонирана в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас. Посетителите ще я видят на 19-и май, събота, когато в 18.00 часа ще бъде дадено началото на европейската инициатива "Нощ на музеите". Тя се провежда от 2005 година и Бургас активно участва в нея през последните години.

Иконата от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастро през 2017 г. Откритието ще се покаже за пръв път пред широката публика.

Иконата е двустранна. На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и свети Василий Велики. На обратната страна са изобразени два релефни кръста – процесиен и напрестолен. Иконата е изработена в средата на Х в. в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство. Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувър, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън, а сега и в Бургаския музей.

Подобни изящни творби се съхраняват в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 г.

При разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта "Трапезица".

Галерия