За 13-та година днешният ден се отбелязва като ден на врабчетата

За 13-та година днешният ден се отбелязва като ден на врабчетата

За седма поредна година броят врабчетата в България. На 20-и март от 13 години насам се отбелязва Световния ден на врабчето. От днес стартира и кампанията "Ние броим врабчетата", организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Световният ден на врабчето обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и др. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега. Кампанията "Ние броим врабчетата" ще се проведе за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 22 април.  В хода на тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата" от БДЗП са подготвили и много изненади за участниците, които ще бъдат обявявани на страницата във фейсбук!

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на дружеството "Природа завинаги" в Индия.