SPICE Music Festival ще се проведе за четвърта поредна година. Снимка Архив Черноморие-бг

SPICE Music Festival ще се проведе за четвърта поредна година. Снимка Архив Черноморие-бг

За трето поредно лято Бургас ще привлича туристи с тематични уикенди. Тази година началото ще бъде поставено с традиционното изложение "Флора" - една от най-колоритните емблеми в афиша на Бургас. Благодарение на изложението в края на април – началото на май в Морската градина на Бургас се събират флористи и естети от цялата страна. В същия период ще се проведат и Дни на българската музика, организирани от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" като основната локация е културен център "Морско казино".

Джулай&Ретро уикенд (30 юни – 3 юли )е с две водещи музикални събития на различни позиции по бургаското крайбрежие. Първото издание на "Стереофест" ще се проведе на Морска гара и на него ще гостува мегазвездата Горан Брегович. Билетите са в продажба още от зимата. Отделно ще се проведе и традиционния концерт до моста в Морската градина, който е с участие на бургаски банди и достъпът до него е свободен.

В същия уикенд е планиран и традиционния парад на ретроавтомобили – на алеите между експоцентър "Флората" и Пантеона, има и силно спортно събитие – "Триатлон Бургас 2022" (2-3 юли), което се провежда в северната част на Морската градина.

През август градът ни пак ще бъде сцена на поредица фестивали, насочени към разнородна аудитория. Един след друг са планирани три горещи тематични уикенда: СпайсМюзик, Солар и Teen Boom. Освен фестивалите, които са основни събития, в този период има и много съпъстващи прояви.

Например в периода 12-14 август, когато е популярният музикален фестивал "Солар", Бургас ще бъде домакин и на ветроходна регата "Сарафово Къп 2022".

Ето списъкът на първата серия тематични уикенди:

Дни на цветята: 29 април – 8 май, основно събитие: Цветно изложение Флора 2022

2. Миден уикенд : 17-19 юни, основни локации: културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“", остров "Света Анастасия", бургаските ресторанти

3. Джулай&Ретро уикенд: 30 юни – 3 юли, основни събития: "Стереофест" на Морска гара, парад на ретро автомобили и мотоциклети пред експоцентър "Флора"

4. Сладоледен уикенд : 22-24 юли, в зоната за отворен достъп на Пристанище - Бургас

5. Бирен уикенд: 29-31 юли, основно събитие "Metalhead Beer Fest", парк "Минерални бани"; съпътстващо събитие "Летни празници на изпятата поезия "Солени ветрове" - сцена "Охлюва"

6. Спайс уикенд: 6-7 август, "Spice Musik Festival", в района на Морска гара

7. Солар уикенд –основни събития: концерт на Arctic Monkeys, Солар фест

8. Teen уикенд: 19-21 август, "Teen Boom Fest", в района на Морска гара

9. Рибен уикенд и Burgas Run: 9-11 септември, пространство пред експоцентър "Флората" и Морската градина

10. Спортен уикенд – 30 септември – 2 октомври Основно събитие: Ревю на спортните клубове в Морската градина, съпътстващи прояви: Начало на Есенни литературни празници.